2017. október 3., kedd

Aszalt szilvás, körtés bableves


Melengető, őszies leves.

Aki szereti az édes és sós ízkombinációt, annak tetszeni fog :-)




Aszalt szilvás, körtés bableves


Elkészítési idő: 1-1,5 óra + 1 éjszaka a bab áztatásához


Hozzávalók:


  • 25 dkg szárazbab (nálam most májbab)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 2-3 kemény húsú körte
  • 2 dl tejszín (állati eredetű habtejszín, 30%-os)
  • 1 csapott ek étkezési keményítő
  • só és bors




A szárazbabot a főzés előtti napon átválogatjuk, folyó víz alatt átmossuk, és legalább háromszoros mennyiségű hideg vízben egy éjszakán át áztatjuk.

Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, még egyszer átöblítjük, fazékba tesszük, s felöntjük hideg vízzel.

Beletesszük a babérlevelet és a megtisztított, vékony karikákra vágott vöröshagymát, és forrás után az energiát takarékra mérsékelve puhára főzzük.

Amikor a bab megpuhult, a leveshez adjuk a meghámozott, kockákra vágott körtét és a 2-3 darabra vágott aszalt szilvaszemeket is, sóval és kevés őrölt borssal ízesítjük. További pár perc alatt készre főzzük.

A keményítőt elkeverjük csöpp kis hideg vízzel, majd a tejszínnel, és a leveshez keverjük.

Egyet forralunk rajta, s azon forrón tálalhatjuk is.

Kiadós, laktató, esetleg egy palacsinta elfér még utána :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése