2019. december 27., péntek

Narancsos-trüffelkrémes piskótatekercs


Blogszületésnap - szám szerint a 11. (!) - egy pofonegyszerű, álomfinom desszerttel...

Köszönöm kedves Olvasóim :-)







Narancsos-trüffelkrémes piskótarolád

Elkészítési idő: 60 perc + 2-3 óra hűtés

Hozzávalók a piskótához:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek liszt
  • csipet só
  • 1 késhegynyi sütőpor


A trüffelkrémhez:

  • 2 dl habtejszín (állati eredetű, 30%-os)
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 ek méz
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj



A krémmel kezdjük, mert hűlnie kell.

A tejszínt felforrósítjuk, de nem forraljuk. Beletördeljük a csokoládét, s a mézzel és a fahéjjal együtt sima, fényes krémmé keverjük, majd beledolgozzuk az apróra vágott narancshéj csaknem egészét – egy keveset hagyjunk meg díszítésnek.

Vízfürdőben langyosra hűtjük, majd hűtőbe tesszük 2-3 órára dermedni, sűrűsödni.

Míg a krém hűl, elkészítjük a piskótát.

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük a cukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, folyamatosan dolgozva a kézi vagy gépi habverővel, végül két részletben, immár fakanálra vagy spatulára váltva beledolgozzuk a sütőporral összeszitált lisztet is, vigyázva, minél kevésbé törjön össze a habos tészta.

Sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Még forrón feltekerjük, s hagyjuk langyosra hűlni.

Ha a krém megszilárdult, robotgéppel lazítsuk fel habosra, levegősre.

A kihűlt piskótatekercsről húzzuk le a sütőpapírt, kenjük meg a krém kb. ¾ részével, majd tekerjük fel.

A maradék krémmel vonjuk be kívülről a roládot, tetejét szórjuk meg a félretett narancshéj-kockákkal.

Tegyük hűtőbe 30 percre, majd éles késsel szeleteljük fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.