2009. augusztus 6., csütörtök

Bolgár útinapló - lassan véget ér...

Egy újabb nap a tengeren, sőt kettő - a tegnap és a ma! Valahol bent, a nyílt vízen szép kis szél lehetett, mert piros zászlós jelzés volt a strandon: szigorúan partközelben engedélyezték a fürdést, a szikár "David Hasselhoff" szaporán fújta egész nap a sípját (el is neveztük Puhl Sándornak!), tehát semmi gumimatrac és egyéb segédeszközök. Fehér tajtékos hullámok mennydörögtek a part felé, felkaptak, fellöktek, szemünket-szánkat teleköpve sós tengervízzel. A szemem konkrétan olyan, mint a kisnyuszié - piros a víztől :-)

Megint csak gyerek módjára ugráltunk és visongtunk a habokban, de épp ma telefonáltunk haza, hogy minden okés velünk, és meséltük, hogy 2-72 év között mindenki azt csinálta, amit mi :-))

Bár sosem feküdtünk ki a napra perzselni magunkat, határozottan kezd emberi színünk lenni, Zuram különösen szép színű, én csak önmagamhoz (hipóreklám) képest barnultam.

Tegnap este kicsit bóklásztunk a környéken, kattintottunk pár képet, milyen a szállás-felhozatal. Lenyűgöző. Mindenhol szoba kiadó, szálloda, privathaus, és sehol egyetlen földszintes épület! Öreg nénikék üldögélnek a 3-4 emeletes "házikójuk" előtt vagy a teraszon, és vígan élnek a fizető vendéglátásból! Hogy magánszemélyek mikor és miből építhettek ekkora házakat, az rejtély. De folyamatos az építkezés, gyönyörű privathaus-ok nőnek ki a földből gombamód. A telkek keskenyek, a házak az ég felé nőnek, semmint széltében, mindent magasságában... Ami még érdekes, hogy nincsenek szoros értelemben vett telkek, nincs kert, előkert, pázsit, ilyesmi, hanem a házak egymáshoz nőnek, mint megannyi ikerház - végestelen végig. Egy építési telek nincs több 6-10 méternél szélességében, s rögtön mellette, szinte közös fallal ott a szomszéd ház, és így tovább, végig az utcán. Mégsem zavaró ez a szoros közelség, mert a házak befelé vannak eltolva, lépcsőzetes kialakításúak, nem lakótelep jellegűek.

Lássuk képekben - ez már az Újváros!


"Itt lakom látod, ez az a ház..."

(Készülünk az augusztus 10-i jubileumi Tankcsapda koncertre a Szigeten!
Esetleg nem jön valaki?)


Egy épülő privathaus


Ezekben már laknak!





Gasztro!

A helyiek egyik kedvence a mentalikőr. A strandon láttam a bárban, hogy Sprite-tal isszák, kvázi minimál koktél :-) Nyilván meg kellett kóstolnom nekem is :-) Finom! A citromos Sprite és az erős mentalikőr működőképes páros együtt!


Tegnap este tésztavacsoránk volt! Zuram egy sajtokban bővelkedő verziót választott, teljesen transzban van az itteni sajtoktól (már kaskavál sajtos ropit is vettünk - néhány csomaggal). Persze a pár nappal ezelőtti pizzája is vastagon sajtos volt, talán háromfajta szerepelt rajta...


Az enyém egy hagyományosabb verzió volt: csirke és disznóhússal, paradicsommal, gombával, és a csodálatos bolgár fűszerkeverékkel - amiből fogok is importálni!



Ha már sajtok, ma sajtos sült krumpli volt a köretünk... Iszonyú finom! Olyan, mint a feta, mégis inkább szárazabb, reszelhetőbb, nem olyan krémes-mázgás. Azt hiszem, minden kaját fel lehet vele dobni, legyen az péksütemény vagy főétel!


Hozzá egyszerű csirkesaslikot választottunk, fantasztikusan omlós volt a hús! A húsfalatok közé zöldpaprika kockákat tűztek, s az egészet átjárta az imént dicsőített fűszerkeverék aromája! Könnyű és finom, hogy stílszerű legyek :-)))


A holnapi nappal véget ér a vakáció. Az viszont még egy újabb teljes nap a strandon, a városkában, csak szombat reggel indulunk haza! Sietni kell, mert hétfőn ugye Tankcsapda koncert a Szigeten! Nem mehetünk kialvatlanul :-D

7 megjegyzés:

  1. Szokás szerint jól néznek ki a fogások!
    Kellemesen hűsító lehet ez a mentás Sprite... de nem túl édes? (Nekem a Sprite kicsit gejl.)

    VálaszTörlés
  2. Tankcsapda... Amikor én már gumimatracozom. Jellemző...

    Most így éjjel 11 körül, kérnék sajtos sültkrumplit.
    Majd egyszer próbáld ki a sültkrumplit sajttal és tejföllel! Olyan, mintha lángost ennél!:D

    VálaszTörlés
  3. Aha, Szepy, megint próbál minket begerjeszteni...most épp a Tankcsapdával:DDD

    Hihetetlen tempóban fejlődnek és képzeld, Görögországban szinte totál ugyanilyen kis szállókkal volt tele a városka, ahol voltunk...Nagyon hasonlít!!!

    VálaszTörlés
  4. A Tankcsapda miatt irigyellek, de én kicsit drágállom a belépőt! Bezzeg a főnökeink tavaly is repi jeggyel mehettek a szigetre.
    És nem elhanyagolható a sok finom étel és a tenger közelsége miatti irigységem sem. Élvezzétek ki a maradék időt!
    Puszi

    VálaszTörlés
  5. Tök jó a szállásotok Viki kívülről! Remélem belülről is!
    Ancsi

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép ez az út, megint köszönöm, hogy beszámolsz róla. A gasztroélmények is irígylésreméltók!

    VálaszTörlés
  7. Zsuci, nagyon finom volt volt a mentás üdítő! Valamire nagyon hasonlított az íze, valami régi gyerekkori ízre, de nem jöttem rá!


    Szepy, hát felugrasz hajat rázni Tankcsapdára :-)) A sajtos-tejfölös sült krumpli jó ötlet!


    Trin, mi tényleg ott fogjuk rázni a hajunkat hétfőn! A városka meg elbűvölő...


    Karulino, szerintünk nem drága egy 20 éves jubileumi koncertre! 5.500 Ft, 2,5-3 órás koncertért teljesen korrekt! Egyébként meg hogy álltok????


    Ancsika, belülről is jó :-)) De a teraszkilátás mindent visz, egyszerűen lenyűgöző! Majd mutatjuk a videót és a képeket!


    Napmátka, nagyon elégedettek és boldogok vagyunk :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.