2009. augusztus 23., vasárnap

Szilvás lepény

Egy régi-régi Rama receptes kártyán szerepel a recept, nyár nem múlhatott el nélküle egyetlen évben sem! Az eredetije mami süteményes könyvében van, biztos helyen, magamnak leírtam egy füzetbe, mert ez olyan süti, amit nem fedhet el a feledés homálya!

Alul puha kelt tészta, sűrűn megrakva fahéjas szilvával, ami szottyosra-folyósra sül, s a tetején édes morzsa ropogósra pirulva. Egy tartalmas leves után kiváló második fogás is lehet langyosan, de pihentető hétvégéket is megédesíthetünk vele!

Munka vele alig-alig, s ahogy az egész lakást átjárja a készülő sütemény illata... Isteni! Egyik kedvencünk!


Szilvás lepény

Hozzávalók:
  • 15 dkg margarin -80 Ft
  • 1 tojás - 25 Ft
  • 5 dkg cukor - 10 Ft
  • 40 dkg liszt - 40 Ft
  • 1 dl tej - 20 Ft
  • 2 dkg élesztő - 20 Ft
  • 2-3 tk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 1-1,5 kg szilva - 100-150 Ft

Az édes morzsához:
  • 15 dkg margarin - 80 Ft
  • 15 dkg cukor - 30 Ft
  • 20 dkg liszt - 20 Ft

A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és liszttel felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a puha margarint, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk. 30 percre félretesszük pihenni.

Ennyi idő alatt kimagvaljuk a szilvát: megmossuk, félbevágjuk, magját kiszedjük.

A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!!!

A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes tepsibe nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a fél szilvákkal, meghintjük fahéjjal. Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa.

Langyosra hűlve vágjuk csak fel!



Bekerülési költség: kb. 450 Ft
Elkészítési idő: 15 perc + 30 perc pihentetés + 30 perc sütés

11 megjegyzés:

  1. Vikim! Jöhet! :))
    Én is imádom a sülö szilva illatát. Már alig várom: jövö héten teszek el szilvalekvárt.
    Jut eszembe! Neked van a sütöben készülö szilvalekvárod??? Nagyon kéne a recept! :)

    VálaszTörlés
  2. Bellynél láttam hasonlót.Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Ezeket a régi-régi recepteket szeretem a legjobban, olyan "otthonos". Főleg, ha ilyen finom is, mert a fahéjas szilvás csak jó lehet! :-))

    VálaszTörlés
  4. Ancsikám, Garffykánál van a sütős szilvalekvár receptje! Nekem is van egy remek, azt a gázon kell hagyni 10-12 órán át keverés nélkül, s eztán kavarni 1 órát, tavaly így tettem el! Nálatok is roskadnak a fák?

    Andi, igen! Belly sütött hasonlót!

    Yasmine, ahogy mondod :-) Igazi házias, békebeli sütemény :-) Isteni finom!

    VálaszTörlés
  5. SZilvia, en is eppen most sutom a lepeny,de csak annyit kerdeznek, hogy a 20 dkg liszt nem kevés? Ugyanis nagyon lagy lett a tésztája, vagy ilyennek kell lennie

    VálaszTörlés
  6. Nekem is lágy lett a tésztája! Miért? Nem tudtam összedolgozni.... :( Elég a 20 dkg liszt?

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Szerinted jó lesz ez jó kis éretlen szilvából is? Nem tudom, mit kezdhetnék vele, túróhoz meg most nem jutok hozzá - láttam, Te is megkaptad a korai szilvát:)

    VálaszTörlés
  8. Elég a 20 dkg liszt! Nagyon lágy a tészta, tapicskolós!


    Kedves Névtelen, jó lesz az, csak adjál neki a morzsa alá sok fahéjat cukrot!!!

    VálaszTörlés
  9. Szia!

    Pont egy ilyen receptete kerestem, amiben nem a tészta a főszereplő. Egy picit módosítottam rajta. Fantasztikusan finom lett a kedvenceim közé került!! Köszönöm szépen!
    Feltettem a blogomba, de hivatkoztam Rád, remélem nem bánod!?
    Itt megtalálod: http://recepteszter.blogspot.com/2010/09/szilvas-lepeny.html
    További jó sütés-főzést!
    Üdv: Eszter

    VálaszTörlés
  10. Csodálatos! A legfinomabb szilvás süti amit valaha készítettem. Hálás köszönet érte :)
    Üdv Ági

    VálaszTörlés
  11. Eszter, Ági - nagyon örülök :-))

    VálaszTörlés