2011. február 6., vasárnap

Céklás brownie



Nemrég vettem egy nagy levegőt - és 15 dkg céklát...

A viszonyunk egyáltalán nem nevezhető felhőtlennek. Mondhatni, kiver a víz a puszta gondolatától :-) 15 évesen egy iskola üzemi konyháján voltam 1 hónapos nyári gyakorlaton. Minden ipari mennyiségben készült - többek között az ecetes cékla is. Ketten voltunk diáklányok, és a konyha rettenthetetlen főnöke kiadta az utasítást nekünk: ott az a két mázsa cékla lányok, abból lesz holnap savanyúság! Készítsétek elő!

Rémálom. Megfőztünk 2 mázsa céklát egy irdatlan üstben. Lehűtöttük. Aztán megpucoltuk. Késsel, súrolókefével, foggal-körömmel, egy egész napon keresztül. Utána valahogy elment a kedvem a cékla szótól is :-D

Tettem próbákat azóta, hátha elmúlt a trauma. Nem lett kedvenc. Most újabb esélyt kapott a rettegett piros gumó - és több, mint másfél évtized után jelesre vizsgázott! Míg főtt és éreztem a szagát, addig húzgáltam az orromat rendesen, de miután bekevertem a tésztát és nyersen megkóstoltam, sehol nem volt a céklaíz! 

S miután megsült... Céklaíz továbbra sem fedezhető fel, ellenben lett egy szaftos, brutál csokoládés sütink, aminek a felét első felindulásból rögtön megettük még langyosan!

Ajánlom :-)





Céklás brownie


Hozzávalók:


  • 12,5 dkg főtt cékla
  • 12,5 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dkg keményítő
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg darált mandula/dió
  • 2 tojás
  • 1/2 tk. vanília-kivonat


A céklát puhára főzzük - ez kb. 45 perc! Ha könnyen beleszalad a villa/hústű, leöntjük a főzővizét, langyosra hűtjük és meghámozzuk, majd pépesítjük. Késes betétű robotgéppel, villával vagy egyszerűen reszelővel.
A csokoládét összeolvasztjuk a vajjal. Egyesével hozzákeverjük a tojásokat, hozzáadjuk a céklapürét, és a többi hozzávalót.

Simára keverjük.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, a csokoládés masszát belesimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Langyosan tálaljuk. Ha van otthon, elfér mellette egy gombóc vaníliafagyi is - nálunk jellemzően soha nincs.

Mennyei!




Forrás: Mindmegette

15 megjegyzés:

  1. Szuper! Meg van benne C(V)soki is!(-:

    VálaszTörlés
  2. Céklás sütit még nem ettem, de most jelentem, elcsábultam:)

    VálaszTörlés
  3. Én szeretem a savanyúságot is céklából, viszont a csokival tényleg érdekes párosítás!
    De olyan jól néz ki, hogy készséggel elhiszem,hogy finom is! :)

    VálaszTörlés
  4. Finom! Muffinba bujtattam mar ceklat, de nem magam elol, mert en szeretem.
    Jut eszembe, te megkostoltad a rantott ceklat, mert nem emlekszem?
    Mar csak a paradicsomos kaposzta marad...

    VálaszTörlés
  5. Nézz be hozzám, van egy kis meglepim a számodra!:)
    http://ildygastro.blogspot.com/2011/02/dijak-ajandekok-restanciak.html

    VálaszTörlés
  6. hiszek neked, pláne, hogy nincs céklaíze:)))vele én sem voltam eddig jóban, pedig jelentősebb traumám nem volt vele...viszont nagyon jól néz ki a süti, hmm milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  7. Érdekesnek hangzik,de finom lehet:-)

    VálaszTörlés
  8. Szuper jó!!!! Már jó ideje készülök céklás sütit sütni, de eddig elmaradt. Na most rögtön viszem is a receptet, holnap veszek céklát, csoki meg természetesem mindig van itthon :)))))), és már sütöm is.Köszi, köszi!!!:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon izgalmas,és biztos finom!

    VálaszTörlés
  10. Jól hangzik .még sose próbáltam céklát sütiben .de majd talán ezután!

    VálaszTörlés
  11. Max, ez csak természetes :-DD

    Cs.T - egy próbát megér, isteni!

    Szemi, semmi céklaíz, csak a tömény csoki!


    Edit :-) Így a célközönség is ette, igaz? És igen! Ettem a rántott céklából - és ízlett!


    Ildy, köszönöm :-)


    Bianka, nagyon!


    Cirip, trauma ellenére kétpofára nyomtuk befelé, igen meggyőző darab volt! :-))


    Ditta, aham!


    Gizike, várlak :-) Remélem, ízleni fog, nekünk nagyon bejött!


    Ottis, nagyon-nagyon!


    Pici, tégy egy próbát! Olyan jó kis szaftos lesz!


    Eri :-) Próba! :-)

    VálaszTörlés
  12. De jó! Ez a céklás dolog igencsak izgatja a fantáziámat :)

    VálaszTörlés
  13. Imádom a céklát - eddig savanyúságnak és kifacsart lének - de a csokit is külön. Na majd egyszer összepárosítás következik :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.