2011. február 14., hétfő

Bakonyi halszeletek... + díjak



... Szigetházinak álcázva.

Jelentős árengedménnyel kínálta az egyik multi a pangasius nevű halat, vettünk egy zacskóval. Szeretem, mert szálkamentes, harapható húsa van, ami sütés közben sem esik szét vizes cafatokra, az íze is viszonylag semleges, jól fűszerezhető.

Odáig rendben voltam agyilag, hogy bakonyi módra szeretném, jó kis gombamártással, de se rizshez, se tésztához, se semmihez nem volt kedvem.

Végül jött a villanás: Szigetházi szeletnek fogom elálcázni, leveles tészta közé rétegezve az elősütött halat és a gombamártást! 

Szerénytelen vagyok, de baromi jó lett!




Bakonyi halszeletek Szigetházinak álcázva

Hozzávalók:

  • 1 cs. fagyasztott leveles tészta
  • 75 dkg tengeri halfilé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 40 dkg friss gomba
  • 5-6 dl tejföl
  • 2-3 ek. liszt
  • ízlés szerint halfűszer
  • 1 tojás
  • só, bors, pirospaprika


A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, majd kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagságúra, és 1/3-2/3 arányban kettévágjuk. Egy kisebb méretű tepsit kibélelünk előbb sütőpapírral, majd a nagyobbik tésztaféllel úgy, hogy körben pereme is legyen.

A halat megmossuk, leszárítjuk, tenyérnyi szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd paprikás lisztben megforgatjuk, és pici olajon elősütjük, épp csak kérget kapjon.

A vöröshagymát és a gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a szeletelt gombát, zsírjára pirítjuk. Meghintjük 1 ek. liszttel, 1 percig kevergetve átpirítjuk, hogy a liszt elveszítse nyers ízét, végül 2 dl tejföllel simára keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, jól kiforraljuk.

A maradék tejfölben elkeverjük az egész tojást, sózzuk.

Összeállítjuk az ételt: a tepsit már kibéleltük a tésztalap nagyobbik felével. Megkenjük a tojásos tejföl kb. kétharmadával. Ráfektetjük az elősütött halszeleteket, majd ráhalmozzuk a tejfölös gombamártást. Befedjük a kisebbik tésztalappal, melynek tetejét megkenjük a maradék tojásos tejföllel.

180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.



És a díjak, végre eljutottam idáig :-)


Ildytől, aki éppen igen nagy fába vágta a fejszéjét - hajrá Ildy, váljanak valóra az álmaid!!!


Ízlésszindrómától, akinek viszonzom is a bókját: jól élnék nála, annyira a szájízem szerint szokott alkotni :-)
Egy baráti ölelés az aranykezű Dittától, akinek a tortáitól teljesen kész vagyok :-), és egy négy-gyerekes anyukától, akinek mindig élvezettel olvasom az írásait :-)





Hobbychef-től egy kreatív díj :-)



Nagyon köszönöm mindannyiótoknak, s bár személy szerint nem adom tovább, de vidám hétfőt kívánok minden kedves idelátogatónak - akár Valentin nap alkalmából is :-)))



6 megjegyzés:

  1. Olyan sok jó és finom halétel van, amivel meg kellene ismertetni az embereket, hogy a hal láttán ne csak a rántott verzióig jussanak el! Az én repertoárom is szegényes e téren, de hála neked, dolgozom a bővítésen.:)
    U.i.: remélem, továbbra is szerénytelen maradsz!:P

    VálaszTörlés
  2. Isteni lehet, nálam hal hallal jöhet

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ötletes és guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a receptet, ezt felveszem a család repertoárjába, gyakran van hal, nehéz mindig újat kitalálni.

    VálaszTörlés
  5. Nekem nagyon tetszik a recept,valamikor kipróbálom:-)

    VálaszTörlés
  6. Jó lett! Átírtad rendesen a szigetházit, nagyon tetszik(-:

    VálaszTörlés