2011. február 10., csütörtök

VKF!40 - Bounty-fánk

Uramisten, már a 40. VKF!

Térdig járunk a farsangi szezonban, és Anita kitűnően meg is lovagolta a témát: süssünk fánkot!

Sütöttem nemrég rendes, olajban sült, szalagos fánkot - amit egész egyszerűen a villám sebességével tüntettünk el. Zuram szemrehányóan kérdezte tőlem: miért nem csinálsz ilyesmit sűrűbben? :-)

Lássunk egy másik fánkot, nagyon magabiztosan égetett tésztának gyürkőztem neki. Egy hajnali kelés után,  Zuram otthonról el, én pizsamában, szemüveg nélkül... Így történhetett, hogy az első adag tészta a kukában landolt, optikai segédeszköz nélkül egész egyszerűen elnéztem a liszt mennyiségét. Közelebb hajoltam az újsághoz - és szentségeltem. Kuka.

Csakazértis második nekifutás, és sikerült is a tészta! Klasszul!

Mondom a többi tartozékot is: minimális porcukorral felvert kókuszos tejszín és persze az elmaradhatatlan csokiöntet. 

Kókusz- és csokiimádóknak kötelező műsorszám! És ne féljünk az égetett tésztától, szemüveg nélkül is sikerült :-DD




Bounty-fánk

Hozzávalók kb. 12 fánkhoz:

A tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • 7-8 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 3 tojás
  • csipet só


A töltelékhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 2 ek. kókuszreszelék
  • 1 ek. porcukor
  • opcionálisan 2-3 ek. kókuszlikőr

A csokiöntethez:

  • 8-10 dkg csokoládé
  • 0,5 dl tejszín
  • kókuszreszelék


A töltelékkel kezdjük - előző nap. A tejszínt összekeverjük a kókuszreszelékkel, esetleg kókuszlikőrrel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a tejszín átvegye a kókusz ízét.
Másnap leszűrjük, és habbá verjük 1 ek. porcukorral.

A tésztához felforraljuk a vizet és a tejet a vajjal és a csipet sóval. Ha forr, egyszerre hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük a tűzön hagyva az edényt, míg a massza egész tömbbé össze nem áll, és egy vékony fehér réteg nem keletkezik a lábas alján.

Ekkor lehúzzuk a tűzről, és rögtön beledolgozunk egy tojást. Kb. 10 percig hűlni hagyjuk, majd egyesével hozzáadjuk és simára keverjük benne a maradék két egész tojást.

Habzsákból kellett volna kis halmokat nyomni sütőpapírral borított tepsire, hát ez nem jött össze. Viszont simán két tenyér között helyes kis gombócokat sikerült gömbölyíteni a tésztából, és ezeket lepakolni a sütőpapíros tepsire.

A sütőt előmelegítjük 225 fokra, aljában egy pikszis vízzel. A gombócokat 20-25 perc alatt megsütjük, de figyelem, közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját!

Ha megsültek a fánkok, még forrón levágjuk a kalapkájukat, és hűlni hagyjuk.


Ha teljesen kihűltek, habzsák segítségével megtöltjük a kókuszos tejszínhabbal, és megcsurgatjuk a tejszínnel összeolvasztott csokoládéval. A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel - és készen is vagyunk!



Ihlet: Tina Konyha 2008/9



15 megjegyzés:

  1. Ez nyerő.
    Megenném most, hisz a pasim szgépét próbálom sikertelenül orvosolni, baj vagyon a kitekintő gyorsvonatával.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik! Jöhetne reggelire is :)

    VálaszTörlés
  3. Na ezért a nagylány nagyon hálás lesz! Tegnap sütöttem tésztát, majd holnap megmutatom. És csak neki megcsinálom a krémedet hozzá!

    VálaszTörlés
  4. Ebből én is szívesen ennék!Nyami nyami! :)

    VálaszTörlés
  5. Eszter - be is vizsgáltuk, isteni!


    4Gyerek, ez orvosság lesz a bajra! Hidd el! A gyorsvonatnak adjál - vagy telepíts egy másikat! Pl. Thunderbird by Firefox!


    Eri, na így kell élni! :-)


    Tücsök :-) Örülök! És remélem, ízleni fog a jánykádnak!


    Ami :-) Szívesen adnék is belőle!


    Poppy :-) Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  6. Imádom a fánkot.
    Kérlek, nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  7. Hát én kész vagyok, ezt muszáj megcsinálnom, diéta ide vagy oda! :)

    VálaszTörlés
  8. Viki,nagyon finom lehet,jöhet belőle:-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jó.Azt hiszem ezt meg kell csinálni.!

    VálaszTörlés
  10. Ez nagyon jópofa ötlet! Mostanában különösen komálom a kókuszt. :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finom, es konnyu megcsinalni. xx

    VálaszTörlés
  12. Guszta, most megenném szívesen!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.