2011. október 14., péntek

Krumplifőzelék - másként




Persze lehet, hogy ez csak nekünk akkora szenzáció :-)

Nálunk mindig ugyanazon metódus szerint készült a krumplifőzelék. Krumpli meghámoz, vékony karikákra vág. Annyi sós-babérleveles vízben puhára főz, amennyi ellepi, végül fűszerpaprikás-tejfölös rántással sűrítettük.

Bede Robi aztán egy egész más arcát mutatta valamelyik nap ennek az egyszerű ételnek: pörköltalapot készített a krumpli alá, semmi rántás, semmi habarás, és babérlevél helyett majorannával és mustárral ízesítette.

Próbafőzést végeztem, és azt kell mondjam, hogy sokkal finomabb, könnyedebb, mint az originális verzió!

Kép nélküli recept :-)


Krumplifőzelék - másként

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • pici olaj
  • 1-2 tk. őrült fűszerpaprika
  • 1 kg krumpli
  • 2 dl tejföl
  • majoranna
  • 1-2 ek. mustár


A vöröshagymát finomra vágjuk, pici olajon puhára pároljuk. Tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük. Hozzáadjuk a hámozott, kockákra vágott krumplit, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.

Teljesen puhára főzzük.

Kivesszük a krumpli egy részét (2-3 merőkanálnyit), pürésre törjük, egészen krémesre. Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, elkeverjük, a lábasban lévő krumplihoz adjuk - mint egy rántást.

Sóval, majorannával ízesítjük, kiforraljuk.

5 megjegyzés:

  1. Ötletes a Bede Robi féle verzió. Egy próbát nálam is megér. :)

    VálaszTörlés
  2. Mustárral finom lehet nagyon, majorannát én szoktam bele tenni, jó ötlet néha kipróbálni más variációkat is a megszokott ételekből:)

    VálaszTörlés
  3. Nekem az egész receptben az ŐRÜLT paprika tetszik :) na meg utána az egész recept :))

    VálaszTörlés
  4. Próbáljátok ki, egy misét megér!

    Viki, asszem ez freudi elszólás :-D Nem is javítom ki :-)))

    VálaszTörlés