2011. december 16., péntek

Sarkadi pecsenye




Feltételezem, Sarkadról származik a recept, egy Békés megyei gyűjteményből származik.

Egyszerű elkészíteni, a végeredmény pedig egy páratlanul gazdag ízű húsétel, a rakomány összetevői hihetetlenül jól harmonizálnak egymással!

Vendégek elé is bátran tenném :-)



Sarkadi pecsenye


Hozzávalók:

  • 4 szelet hús (tarja, karaj, csirkemell...)
  • kevés olaj
  • 25 dkg gomba
  • 2-2,5 dl tej
  • 1 ek. liszt
  • 10-15 lángolt kolbász
  • 2 darab savanyú uborka
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só, bors


A hússzeleteket megmossuk, leszárítjuk, sózzuk-borsozzuk, majd a hús milyenségétől függően járunk el vele: ha vastagabb, fólia alatt, kevés vizet aláöntve puhára pároljuk, de ha csirkemell filével dolgozunk, némi forró olajon oldalanként néhány perc alatt készre sütjük.

Elkészítjük a tölteléket. A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, 2 evőkanálnyi olajon párolni kezdjük. Ha a keletkezett folyadék elpárolgott, meghintjük a liszttel, kevergetve átpirítjuk, majd apránként hozzáadjuk a tejet, és hagyjuk besűrűsödni. 

Hozzáadjuk a gombamártáshoz a karikára vágott kolbászt, a felcsíkozott uborkát, a reszelt sajt felét, és a finomra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, de vegyük figyelembe a kolbász és az uborka sótartalmát!

A puhára párolt/készre sütött hússzeletek tetejére halmozzuk a tölteléket, megszórjuk a tetejét a maradék reszelt sajttal, és forró sütőben a sajt pirulásáig sütjük.

Lágy krumplipürével, savanyúsággal tálaljuk.





7 megjegyzés:

  1. Nagyon finom husika,és tényleg gyorsan elkészül.

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik. Igaz, ritkán készül nálunk tarja (gyerkőcök miatt), pedig ha ügyesen készítjük, olyan jó omlósra el lehet készíteni.

    VálaszTörlés
  3. Elém nyugodtan tehetnéd, eltüntetném az egészet, olyan guszta:)Nagyon klassz recept,és a tarját megeszik a gyerekeim ilyen formában, mert a zsíros részek takarásban vannak:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta és az elkészítését összetételét olvasva nagyon finom lehet! Szívesen megkóstolnám, csak már tenné ide valaki!:-))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a kedves szavakat :-) Bátran ajánlom, annyira nagyon finom!!!

    Dittus, még gép előtt???? Mikor lesz a Nagy Nap? :-)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom!! Szeretem az ilyen husikat, el is mentem a receptet.:)

    VálaszTörlés
  7. Vikkk! Ebben a tálalásban koncepció van! A hús meg biztos nagyon fincsi.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.