2012. január 3., kedd

Birsalmás halrakottas



Az ünnepi trakta, a sok hús, sok süti, édesség és lencse után jól fog esni mindenkinek egy könnyű, izgalmas fogás.

Egyszerű tengeri halfilé, rajta birsalma és alma szeletek, és az egészet egy légies-habos krumpliréteg vonja be. 

Isteni, azt kell mondjam, isteni!




Birsalmás halrakottas


Hozzávalók:

  • 1 kg tengeri halfilé
  • 1 nagy birsalma
  • 2 közepes/3 kicsi alma
  • 1 kg krumpli
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • só, bors, ha van: citromos só
  • szerecsendió

A halat kiolvasztjuk, megmossuk, leszárítjuk. Citromos sóval (vagy csak simán sóval) és frissen őrölt borssal ízesítjük, félretesszük.

A birsalmát meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk, magházát kivágjuk, és forró vízben néhány percig előfőzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, azon forrón áttörjük, és hozzákeverjük a vajat. Sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük, langyosra hűtjük.

Ha kihűlt, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a fehérjék keményre vert habját.

Az almákat meghámozzuk, cikkekre vágjuk.

Összeállítjuk az ételt. Egy tepsi aljára sorakoztatjuk egymás mellé a besózott halszeleteket (nem tévedés, tényleg nem kell elősütni). Ráhalmozzuk az alma és birsalma cikkeket, majd a tetejére simítjuk a tojáshabos krumplipürét.

180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük, majd rövid pihentetés után kockára vágva tálaljuk.





Forrás: Kiskegyed Konyhája 2009/10.



9 megjegyzés:

  1. El is hiszem, hogy isteni volt :)

    VálaszTörlés
  2. Boldog új évet kívánok Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon fincsi lehet, a birsalmával meg még izgalmasabb és pikánsabb. BÚÉK:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, szuper jó recept!! Még van néhány szem birsalmám, így a héten én is megcsinálom. Köszi a receptet.:)

    VálaszTörlés
  5. A halat el nem tudtam volna képzelni birsalmával, eddig. Érdekes recept. Tetszik. :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Jutka, jó lenne!

    Csibe, jaj nagyon! :-)


    Dittus, köszönöm szépen - viszont kívánom :-)


    Trollanyu, ahogy mondod: pikáns! Nektek is BÚÉK!


    Petra, hús és gyümölcs :-) Imádjuk! Próba ;-)

    VálaszTörlés
  7. Halat birsalmával?
    Na jó, mára már ez a második csoda ami a hallal társul. Oldalborda tarhonyával tálalta a pisztrangot. Én galád meg fotózni sem akartam együtt. S milyen finom volt.
    Szóval igenis kérem, jegyeztem. Hal, birsalma, krumpli.

    VálaszTörlés
  8. Évi, bizony ám! Orbitális finom volt!

    Azt a tarhonyás pisztrángot kép nélkül is elolvasnám ám!

    VálaszTörlés
  9. Ez finom lehet, érdekes a hal-birsalma párosítás, viszem a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.