2012. január 5., csütörtök

Mákos-diós-birslekváros máglyarakás




Sokáig nem szerettem (nem is készítettem) máglyarakást vagy mákos gubát - az áztatott kifli/kalács állaga miatt.

Aztán egyszer kattant valami az agyamban: jé, ez nagyon finom!, azóta néha műsorra tűzöm.

Ez a máglyarakás eszméletlen finom lett! Egy falatban van benne mák, dió, pikáns birslekvár (by Gabojsza, köszönöm!), fahéj. 

Aki nem kapott még csömört a beiglik után, próbálja ki, imádni fogja! Az én szám persze könnyen jár: nem sütöttem beiglit ;-)




Mákos-diós-birslekváros máglyarakás


Hozzávalók:


  • 5-6 szikkadt kifli
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 4 tojás
  • 20 dkg birsalmalekvár (vagy egyéb pikáns lekvár)
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 10 dkg pörkölt, darált dió
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg darált mák
  • 3 ek. méz
  • 5 dkg porcukor
  • vaj + zsemlemorzsa a forma kikenéséhez


A kifliket 1,5 cm vastag karikákra vágjuk, a tejet felforraljuk.

A tojásokat kettéválasztjuk. Sárgáját habosra keverjük a 2 evőkanálnyi cukorral, majd apránként hozzáadjuk a forró tejet, közben folyamatosan keverjük.

A lekvárt kikeverjük a citrushéjakkal, a narancs levével, a fahéjjal és a darált dióval.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tűzálló tálat kivajazunk és meghintünk morzsával. Lerakunk egy sor kiflikarikát. Megáztatjuk a tojásos tejjel. Megszórjuk mákkal, majd mézet és olvasztott vajat locsolunk rá. Megkenjük a diós lekvárral, majd a rétegezést-tejjel locsolást addig ismételjük, míg tartanak a hozzávalók.

Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és a citrom levével, és a sütőből kivett mákos rakás tetejére simítjuk. Visszatoljuk a sütőbe, és még kb. 10 percig sütjük.

Melegen és hidegen is egyaránt nagyon finom!



Forrás: Kiskegyed Konyhája 2010/2.



8 megjegyzés:

  1. Hű, jól néz ki!
    Nálam az év utolsó gubája készült birsalmaszeletekkel, azután simán el tudom képzelni, hogy milyen finom lehet(ett). :)))

    VálaszTörlés
  2. öööö...te sem ebben a szezonban beiglit? aszta....

    most gyorsan el is tűnök innen, míg zember meg nem látja. bár ehhez diót kéne pucoljon, mákot daráljon....bár szó se róla, megérné.

    VálaszTörlés
  3. Nyugodtan megdobhatnál belőle egy kockával!:) Hihetetlen gusztán néz ki és minden van benne amit szeretek!:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta ! Valahogy én is az áztatott kifli miatt nem nagyon szeretem a máglyarakást. Öntött kiflit viszont igen. Azért egy kockával most elboldogulnék lassacskán!

    VálaszTörlés
  5. Istenien néz ki:) Ezt nálunk eddig nem ették meg a gyerekek, de nem tudom miért, mert a kalácspudingot megeszik. Pedig ebben minden finomság benne van:)

    VálaszTörlés
  6. Mivel idén csupán két rúd beiglink volt és még morzsa sem maradt hírmondónak, ez a diós-mákos-lekváros pittyputty :) viszont nagyon-nagyon ingerlő, mit szólnál egy cseréhez? Mustos és citrushéjas birsalmasajt a te finomságodért :)

    VálaszTörlés
  7. Csipet, akkor az érzet megvan :-) Istentelen jó volt!


    Évi, fogd be az embert darálni és törni :-D A végeredményt értékelné szerintem!
    Nem, beigli nem. Sosem :-)


    Mézeskalács, köszi :-)


    Éva, ugye milyen fura? Én is csak így! Áztatva olyan "csucsás" :-DD


    Trollanyu, hát a fene se érti :-))) Ez nem tocsog - szeretnék!


    Garffykám, hát cserét már nem tudok ajánlani, maximum újrázást :-) De azt szívesen!

    VálaszTörlés
  8. De jó, de jó, hogy eszembe juttattad :) Kösziii!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.