2012. január 9., hétfő

Zöldséges-rizses leves sonkagombóccal


Lehangoló, szürke, nyirkos-hideg téli idő - itt mifelénk.

Főzzünk hát egy nagy fazéknyi sűrű, tartalmas, forró levest, hogy átmelegítsen egy kicsit!

Egy szelet kenyérrel kiegészítve akár egytálételként is beválik!









Zöldséges-rizses leves sonkagombóccal




Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 szál répa
  • 2 szál petrezselyem
  • 2-3 db krumpli
  • 1 karalábé
  • darabka zellergumó
  • 1 marék rizs
  • só, bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. mustár


A sonkagombóchoz:

  • 20 dkg sonka/főtt tarja
  • 1 szelet kenyér
  • 1 tojás
  • őrölt bors


A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra, a gyökérzöldségeket karikára, míg a gumókat kis kockákra vágjuk.

Kevés olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rádobjuk a többi zöldséget és kissé megpirítjuk. Felöntjük vízzel, és majdnem teljesen készre főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.

Beletesszük a megmosott rizst is, és tovább főzzük gyenge lángon.

A sonkagombóchoz a kenyeret tejbe vagy vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Összekeverjük a ledarált sonkával, tojással és borssal (sót nem tettem bele a sonka sós volta miatt). Jól összegyúrjuk. Ha túl lágynak találnánk, tegyünk bele nyugodtan némi zsemlemorzsát, formázható állagú legyen.

Diónyi gombócokat formálunk belőle a két tenyerünk között, és a szelíden forrdogáló levesben néhány perc alatt készre főzzük.

A tejfölt elkeverjük a mustárral, néhány kanál forró levessel felhígítjuk (hőkiegyenlítés), majd a leveshez adjuk, de már nem forraljuk, ki ne csapódjon!

Kóstoljuk, korrigáljunk az ízén sóval, borssal, ha szükséges, és azon forrón tálaljuk.





4 megjegyzés:

  1. Nyami, jól is néz ki, meg nagyon finom is lehet:) Szeretem az ilyen leveseket.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ínycsiklandó leves! Ha nem gond, elkérem a receptjét...Nagyon tetszik, guszta!!

    VálaszTörlés
  3. De jól néz ki! Biztosan az íze is remek. :)

    VálaszTörlés