2012. január 15., vasárnap

Répatorta




Eszem nincs, hogy ötlött fel bennem a gondolat, hogy répatortát kell süssek. De befészkelte magát, és nem hagyott nyugodni.

Tallóztam a neten, végül Szepy receptjét választottam a sok közül, annyira meggyőzően írt a répatortájáról! Jelentem, a hír igaz: ez a répatorta olyan szenzációsan finom, hogy lehet, rólam is utcát fognak elnevezni :-DD Köszönet érte!

Na jó, azért csellel éltem: feltálaltam, és csak azután voltam hajlandó elárulni, mi van a tányéron, miután mindenki kijelentette, hogy isteni! Mielőtt pánik tör ki a répa + sütemény kombináció hallatán :-)





Répatorta

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:


  • 1,25 dl cukor
  • 2 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 2,5 dl reszelt, nyers sárgarépa
  • 2,5 dl liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • opcionálisan 1 nagy marék dió


A tetejére:

  • 4,5 dl tejföl (nagy popár)
  • ízlés szerinti porcukor (kb. 5 dkg)
  • 1 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve
  • 1 lötty vanília kivonat/1 cs. vaníliás cukor


A citromos krém előkészítésével kezdjük - lecsöpögtetjük a tejfölt. Kiöntjük a tejfölös pohárból egy mikrózható edénybe, minél kevésbé essen szét. Mikróban 1-2 perc alatt langyosra melegítjük. Konyharuhába borítjuk, a konyharuhát szűrőbe tesszük, a szűrő alá tálat teszünk, majd az egészet be a hűtőbe, és néhány óra alatt kicsöpög a tejfölből a fölösleges savó. Az eredmény egy sűrű, natúr ízű krém lesz, ezt fogjuk ízesíteni.


Összeállítjuk a tortát. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd kihűlés után durvára vágjuk.

A répát megtisztítjuk, és a reszelő finom fokán lereszeljük.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, az olajjal, hozzáadjuk a reszelt répát, majd a sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal elkevert lisztet. A legvégén belekeverjük a pirított diót.

A kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, belesimítjuk a répás masszát, és 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba).

Rácsra téve hűlni hagyjuk.

A lecsöpögtetett tejfölt kikeverjük a porcukorral, a vaníliával, a megsikált citrom reszelt héjával, majd annyi friss levet facsarunk bele, hogy kellemesen savanykás-pikáns legyen.

A kihűlt torta tetejét dúsan megkenjük a citromos krémmel, citrommal és diógerezdekkel kidíszítjük, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.





12 megjegyzés:

  1. Nahát, ezt meg kell csinálni! Sokat hallottam róla, de még eszembe sem jutott, most jött el az ideje!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fog csalódást okozni, azt kell mondjam :-)

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehet! Ha elszeretném készíteni nekem is cselhez kellene folyamodnom, nem megmondani előre hogy miből van!:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, fel sem fog tűnni, hogy répa van benne, semmi répaíze nincs, csak az illatos, szaftos sütemény!

      Törlés
  3. Isteni finom, mi imádjuk, ezt is először Angliában ettem, azóta a rabja lettem:) A tiéd is nagyon guszta lett, ez a tejfölös máz nagyon finom lehete vele. Készítettem már ananászos változatott is, az is nagyon ott van:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, ez a lecsöpögtetett tejföl olyas, mint a mascarpone, mint egy natúr krémsajt! Klasszul ízesíthető, és nagyon krémes. Nagyon fini volt :-)

      Törlés
  4. :))) Hangosan röhögök... majd figyelek, hogy benne leszel e a hírekben, ahogy átveszed az utcatáblát, amin a neved áll..:))) Rólam már van utca, az V. kerületben... Szép utca...:)))))) puszillak!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szepy, hát megnéztem :-DD Jelentem, utca és tér is van elnevezve :-DDD Ennyi! Ennyire jó ez a süti :-D

      Törlés
  5. Finom is és nagyon csábító is! És ha nem mondod, hogy répa, nem is érződik, csak eteti magát ezerrel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Garffykám, esetleg muffin formájában egy próba az aprótalpúakkal? :-)

      Törlés
  6. Imádom! És milyen klassz képet csináltál róla!
    Én is már kipróbáltam Szepy receptjét, isteni! :) pussz

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.