2012. január 24., kedd

Hamburger




No ezt sem most sütöttem... De igen élénken emlékszem az elismerő szavakra, a hümmögésekre, csillogó szemekre és a lelkes repetázásra :-)

Puha, foszlós hamburgerbuci öleli körbe az ízlésünk szerint beízesített húspogácsát, s így sül készre ez a rafinált hamburger.

Remek vacsora vagy bulikaja, mindenki imádni fogja! Kínáljunk mellé külön zöldsalátát, kis tálkában kencéket, szószokat.
 
Az ötletet Max-tól kölcsönöztem, s a szájízünkhöz igazítottam :-)



 
 
Hamburger
 

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 3 dkg (!) olaj
  • 17 dkg (!) víz
  • 27 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 mk. só
  • 1 dkg friss élesztő

A húspogácsához:

  • 50 dkg darált hús (sertés-marha vegyesen)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors  
  • sütéshez kevés olaj
  • mustár/ketchup
  • sajt

A tetejére:
 
  • 1 tojás
  • szezámmag
 
 
A buci hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.
Míg a tészta kel, elkészítjük a húspogácsát. A darált húst összegyúrjuk a finomra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Természetesen tetszés szerint fűszerezhető, bármilyen vonulat felé el lehet vinni: zöldfűszerekkel, egzotikus fűszerekkel, csípősre vagy sem, a fantáziánk szab határt!

6 egyenlő részre osztjuk a húsmasszát, pogácsákat formálunk belőle, és kevés forró olajon mindkét oldalán pirosra sütjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 6 egyenlő részre vágjuk, és akkorára nyújtjuk, hogy be tudjuk majd burkolni vele a húspogácsákat.

A húst megkenjük ízlés szerint mustárral/ketchuppal. Ráfektetjük a húst, befedjük felszeletelt sajttal, majd a tészta széleit úgy csípjük össze, hogy teljesen körbeölelje a tölteléket.

Hajtással lefelé sütőpapíros tepsire ültetjük őket, 20 percig langyos helyen kelni hagyjuk. 

A sütőt - aljában egy kis pikszis vízzel - előmelegítjük 180 fokra. A hamburgereket lekenjük tojással, meghintjük szezámmaggal, és kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk kicsit hűlni, mert a belseje tűzforró, utána kínáljuk tetszés szerinti további körítéssel.





17 megjegyzés:

  1. A kis drága... nem is látszik, hogy mit rejt magában.., hogy egy komplett ebéd a kis édes!:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ártatlan alamuszinak látszik, pedig utána el lehetne menni napszámba kapálni :-))

      Törlés
  2. De jó:) Még sosem jutott eszembe így sütni, de most majd kipróbálom. A hamburger különben is nagy kedvenc.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ízlésetek szerint variálhatod a húst hozzá! Meg a szószokat. Meg a sajtot :-)

      Törlés
  3. Jó ötlet belesütni a húst! Ez az amit nagyon szeretek, de a 7 és 10 évesek nem tudják úgy enni, hogy szét ne essen... Aztán meg takaríthatok. :D
    Itt a megoldás. Köszi. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra, engem jobb nem látni hamburgerevés közben :-DD Még a fülemen is folyik :-)) De ez nem! Ez felhasználóbarát verzió :-D

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Köszi Kati :-) Tessék kipróbálni :-)

      Törlés
  5. Ez mekkora ötlet! Hogy miért nem nekem jutott az eszembe...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csiperke, én is úgy lestem el :-) De milyen jól tettem!

      Törlés
  6. Ezt ki kell próbálnom!!! Nagyon tetszik, köszi a receptet!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wattacukor, vigyed, próbáld! Istenkirály :-)

      Törlés
    2. Már többször megsütöttük azóta, mindenféléket pakoltunk bele. Mindenhogy nagyon finom! Ez egy örök recept marad :)

      Törlés
    3. Jaj, de nagyon örülök!!!

      Törlés
  7. Én is készítettem zsemléket, de nem töltöttem meg. Mind a 32 db elfogyott. :)
    Nagyon jól néz ki ez a hambi. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratula a sikeres sütéshez :-) 32 db hamburgerbucit eltüntetni, isteni finom lehetett!

      Törlés
  8. én hasonlóban kalácsot sütöttem. kalácstészta kevesebb cukorral több sóval, és tölthető bármivel: elősütött darált hús, zöldségek, fokhagymás tejfölös öntet, paradicsomszósz, nagyon jól variálható és finom. Lehet szeletelt felvágottal is késziteni, mondjuk maradék kukoricasalátával. ;)

    VálaszTörlés