2012. április 20., péntek

Tejszínes-medvehagymás krumplifőzelék sonkaropogóssal




A krumplifőzelék egy másik arca, egészen más, mint amit mi megszoktunk: a babéros, paprikás-tejfölös fajta, és egész más ízvilág, mint ez itt.

A krumpli tejben és tejszínben fő puhára, a medvehagyma a végén pedig csoda frissre, tavaszira hangolja az egészet, nagyon szerettük!

No és a feltét: ropogós. Ropogósnak nevezzük azokat az ételeket, melyek alapja minden esetben egy igen keményre főzött besamelmártás, tojássárgájával dúsítva, tetszés szerinti hozzávalókkal "jelleget adva neki", majd kroketté formázzuk, panírozzuk, kisütjük. 

A jelleget adó anyag bármi lehet: sajt, sonka, gomba, zöldségek, főtt tojás, millióképpen variálható aztán a repertoár.

Főzelékekhez nagyszerű feltéteket készíthetünk így, de egy salátával, majonézzel, esetleg sült krumplival önálló fogássá is avanzsálhat!

Akkor hát a recept.




Tejszínes-medvehagymás krumplifőzelék sonkaropogóssal


Hozzávalók:

  • 80 dkg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 6-8 levél medvehagyma
  • só, bors


A sonkaropogóshoz:


  • 5 dkg vaj
  • 3 ek. liszt
  • 1,5 dl tej
  • 20-25 dkg főtt, darált sonka/tarja
  • 2 tojás sárgája
  • (frissen) őrölt bors

Panírozáshoz, sütéshez:

  • liszt
  • a ropogósból kimaradt 2 fehérje
  • zsemlemorzsa
  • olaj


A vöröshagymát vékony karikákra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. A krumplit meghámozzuk, vékonyra felkarikázzuk, a hagymához adjuk. Felöntjük tejjel és tejszínnel, sóval ízesítjük, és puhára főzzük. Ha a krumpli megpuhult, kiveszünk belőle 2-3 merőkanálnyit, és botmixerrel pépesre zúzzuk, majd visszaöntjük a főzelékalapba - önmagával sűrítjük.

Hozzáadjuk a megmosott, finomra vágott medvehagymát, 1-2 percig takaréklángon forraljuk. Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük még sóval, borssal.

A ropogóshoz a vajon világosra pirítjuk a lisztet, felöntjük tejjel, gyorsan simára keverjük, rövid ideig kevergetve főzzük. Ne ijedjünk meg, tényleg ilyen "betonkeménynek" kell lennie! Langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, a darált sonkát, őrölt borssal ízesítjük. A sonka miatt szerintem sózni nem szükséges.

A sonkás masszából kis kroketteket formálunk, majd hagyományos módon bepanírozzuk: liszt, tojás, zsemlemorzsa, végül bő, forró olajban aranyszínűre sütjük. Papírtörlőre emeljük, hogy a felesleges zsiradékot magába szívja, majd a tejszínes krumplifőzelékkel tálaljuk.


Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2012. április

4 megjegyzés:

  1. Ez isteni finom lehet, nagyokat nyelek most így ebéd előtt:) Sonkaropogóst még soha nem készítettem, de ami késik, az ugye, nem múlik...

    VálaszTörlés
  2. Tejben még sosem főztem a krumplit. Egy próbát megér!

    VálaszTörlés
  3. Micsoda nagy ötlet, medvehagymás krumplifőzelék, nagyon tetszik!!! Én tejes habarással szoktam besűríteni, de eszembe nem jutott volna, tejben-tejszínben megfőzni. Kifogom próbálni.:)

    VálaszTörlés
  4. Látom, nálad is sikert aratott:))) Én nagyon szeretem a krumplifőzeléket. Családom többi tagja kevésbé, de ebben a változatban mindenki szívesen megette...

    VálaszTörlés