2012. április 6., péntek

Zabfalatok házilag



Bors&pepper oldalán találtam ezt a remek kis kekszet, s ahogy írtam is nála kommentben, voltaképpen minden hozzávaló adott volt itthon, így a receptet vittem és sütöttem :-)

Tényleg csak picikét változtattam rajta, mégpedig azt, hogy mind a zabpelyhet, mind a diót megpirítottam gyúrás előtt, hogy még intenzívebb ízt kapjak, illetőleg nem szaggattam, hanem egyszerűen hengerré formáltam a tésztát, majd hűtés után éles késsel felkarikáztam.

A keksz szuper, próbáljátok ki! Omlós, ízes, kb. egy nap alatt bepakoltuk... Hideg tejjel tízóraira vagy uzsonnára  felettébb ajánlom!





Zabfalatok házilag


Hozzávalók 18-20 darabhoz:

  • 10-12 dkg (teljes kiőrlésű) liszt
  • 7,5 dkg zabpehely
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • egy csipet só
  • 5 dkg dió
  • 2 ek. (barna)cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás


A zabpelyhet és a diót száraz serpenyőben 2-3 perc alatt, kevergetve megpirítjuk. Ha már illatos, csúsztassuk tányérra, nehogy megégjen a serpenyő hőjétől! Hagyjuk kihűlni, majd késes betétű robotgépben pár pillanat alatt daráljuk ne túl finomra.

A vajat kikeverjük a cukorral, csipet sóval és a tojással. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, majd a diós zabpelyhet. Ha ragacsos lenne, nyugodtan tegyünk hozzá még lisztet, jól formázható masszát kell kapnunk.

Lisztezett munkalapon sodorjunk belőle egy kb. 5-6 cm átmérőjű hengert, tekerjük folpackba, és tegyük hűtőbe min. fél órára.

Ha lehűlt, éles késsel vágjunk belőle kb. fél cm vastag korongokat. Tegyük őket sütőpapírral borított tepsire, és 180 fokra melegített sütőben aranyszínűre sütjük. Ha az alja színesedik, készen is van!

Ha kihűlt, fémdobozban tároljuk.



6 megjegyzés:

  1. Viki! Zabfalatod alkalmas zabos gyerekek megzabolázására? Mert akkor feltétlenül elkészítem!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)) Nem tudom, nem teszteltem ilyen formában, de máshogy igen népszerű volt :-)

      Törlés
  2. Ez tuti jól jön a candida diétámba! Köszönöm a recit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Candida?? Jaj!!! De abban nem lehet lisztet és cukrot enni, nem?

      Törlés
  3. Már én is kinéztem magamnak! Klassz!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.