2012. május 15., kedd

Csirkemájragus sertéshús burgonyapürével



Mondhatnám akár pie-nak is, szerepelt már gombás-halas és csirkés-kukoricás változat is nálam.

Végtelenül praktikus étel, némi előkészületet igényel ugyan, de aztán egy edényben sül késszé hús és köret. Remekül előkészíthető akár a hétköznapokra, akár vendégségre!

A májragu gyakorlatilag egy az egyben a csirkemájas bagett tölteléke (bevált dolgon ne változtass), alatta szelet puha hús, mindez lágy burgonyapüré-paplan alatt!

Nagyon jó volt!



Csirkemájragus sertéshús burgonyapürével


Hozzávalók:


  • 40 dkg csont nélküli karaj (mehet csirkemellből is)
  • só, bors
  • 60 dkg burgonyából ízlés szerinti elkészített püré
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 40 dkg csirkemáj (szív nélkül!)
  • 2-3 ek. mustár
  • 2 ek. ketchup
  • 1 ek. méz
  • só, bors
  • 2-3 ek. tejföl

A csirkemájat hártyáitól megtisztítjuk, átmossuk, falatnyi darabokra vágjuk.
A vöröshagymát és a répát megtisztítjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk, a répából gyufaszál vastagságú csíkokat vágunk.
Kevés olajon megpároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a mustárt, átpirítjuk. Rádobjuk a répacsíkokat, picike vizet aláöntve félig megpároljuk (kb. 5 perc), vigyázzunk, hogy roppanós, harapható maradjon!
Hozzáadjuk a csirkemájat, a ketchupot, a mézet, pirítsuk megint együtt egy kicsit, majd pároljuk teljesen készre, hogy a máj átpuhuljon. Ha kell, adjunk hozzá pici vizet!
Ízesítsük sóval, borssal, a végén kanalazzuk hozzá a tejfölt, forraljuk ki 1-2 perc alatt. Sűrű, illatos szaftot kell kapnunk a végén.
 
A hússzeleteket kissé kiveregetjük, sózzuk-borsozzuk, pici olajon mindkét oldalát átsütjük.
 
Tűzálló tálba fektetjük a kisütött hússzeleteket, a májragut rákanalazzuk, végül beborítjuk az időközben elkészített burgonyapürével.
 
180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje kissé megpirul.
 
Azon forrón, savanyúság vagy friss saláta kíséretében tálaljuk.
 
 
 
Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2012. május



5 megjegyzés:

  1. Hogy mi tetszik az ételeben?...a csirkemáj és a hús párosítása mindenképpen, emelett az ízesítés sem rossz. De ami nálam elviszi a pálmát, az a burgonyapüré borítás!!!...egyszer készítettem már ilyan ételt, francia húsos-burgonyás rakottas a neve és tényleg nagyon finom:) Most kedvet kaptam ahhoz, hogy megint megfőzzem!

    VálaszTörlés
  2. Nyeltem nagyokat, amíg olvastam a bejegyzésed. Maradt belőle? Jelentkeznék rá, nyami, nyami...:)
    Finomakat készítesz, szeretem a blogodat!
    Kabóca

    VálaszTörlés
  3. Talán egy újságoshoz járunk???:DDD
    Én is gondolkodtam rajta:) Klassz lehetett.

    VálaszTörlés
  4. Jók ezek a körettel együtt készülő husik, nagyon finomak tudnak lenni! Ezt a receptedet is viszem, hétvégére jó is lesz! :)

    VálaszTörlés
  5. Mostanában rá vagyok kattanva a májra (lehet vashiányom van), szerintem erre is sor fog kerülni!

    VálaszTörlés