2012. május 19., szombat

Epres-kókuszos piskótatekercs



Dugig a piac - már hetek óta - eperrel. Csak húztam-halasztottam a vásárlást: szép, szép, de nem az igazi. Ez volt az idei első vásárlás, amit arcátlanul még meg is szimatoltam a láda fölé hajolva - és az illata már epres volt!

Nem bírtam magammal, bevállaltam egy fél kilót, de ahogy sejtettem, az íze még nem közelítette a valódi, szabadföldi, napsütötte eper ízét.



Ettem belőle, a maradékot meg "elsütöttem".

Nagyon jól passzol egymáshoz a kókusz, a vanília és az eper ;-)





Epres-kókuszos piskótatekercs




Hozzávalók:


A tésztához:
  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek. víz
  • csipet só


A krémhez:


  • 1/2 cs. vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 3-5 dkg cukor (ki milyen édesen szereti)
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg vaj
  • 3 cl kókuszlikőr (elhagyható)
  • kb. 30 dkg eper+díszítéshez


Hagyományos piskótát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet és az átszitált kakaóport. A fehérjékből nagyon kemény habot verünk, apránként a kakaós masszához keverjük - vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a habot!

A gáztepsit beborítjuk sütőpapírral, rásimítjuk a piskótamasszát, és 170 fokos sütőben kb. 12-14 percig sütjük. Nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és konyharuhával együtt feltekerjük, és hagyjuk kihűlni. Töltéskor így nem fog széttöredezni.

A pudingport összekeverjük a cukorral, simára keverjük a tejjel, folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a puha vajat, a kókuszreszeléket és a likőrt, majd kézzel vagy robotgéppel habosra keverjük.

A piskótalapot kitekerjük a konyharuhából. Egyenletesen elkenjük rajta a krém kétharmadát, meghintjük a felszeletelt eperrel, majd feltekerjük.

A rolád külsejét vonjuk be a maradék krémmel, hintsük meg kókuszreszelékkel, díszítsük maradék felszeletelt eperrel.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk!




Ihlet módosításokkal: Nők Lapja Konyha 2012. május


9 megjegyzés:

  1. Hadd legyek az első, aki gratulál Neked ehhez a desszerthez! Imádni való alapanyagokból kreáltál egy imádni való édességet! Hát lehet ennek ellenállni! Engedd meg, hogy Liptai Klaudiát idézzem (kicsit magamra hangolva a dolgot): "ha egy nő sütemény lát, kit érdekel, hogy hova rakódik le!...)...:)

    VálaszTörlés
  2. Kókusz, eper, pompás páros!!

    VálaszTörlés
  3. Tényleg jól passzolnak egymáshoz:) Itt mindig lehet epret kapni, de minek? Ízetlen vacak, csak álmodozunk a magyar eperről:)

    VálaszTörlés
  4. jujj Viki, ez nagyon csábosra sikeredett :)) Nagyon szeretném ;) és vágyom is ilyen piskóta tekercsre egy jó ideje..lehet, hogy mostanában eljött az ideje :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kívánatos sütikét kreáltál! Az eperről nekem is az a véleményem, hogy jó, jó, de még nem az igazi!

    VálaszTörlés
  6. jajj de nagyon beflamóznám... pedig tegnap is epres sütit ettünk. :)

    VálaszTörlés
  7. Eper és kókusz?!!! ...külön-külön is, no de így egyben!!! ...imádom!!!! :)

    VálaszTörlés
  8. Egyből ráismertem, én is láttam az újságban, megtetszett, de hétvégén a másik, egyszerűbb epres sütit csináltam meg és a cseresznyés tejes pitét, amit a blogodon olvastam évekkel ezelőtt.Szabina

    VálaszTörlés
  9. Csuda finom lehet, jaj nekem! :P Gyönyörűséget alkottál.
    A Mi kertünkben még csak most kezd érni a földieper... szóval nálam még csak most fog indulni az eperszezon! :D

    VálaszTörlés