2012. május 11., péntek

Húsgolyók sült paprikás, paradicsomos mártással



Egész mássá tud válni egy étel, ha ugyanazon alapanyagot másfajta formában használjuk. Gondolok itt most pl.  a darált húsra.

Finom a húsos-paradicsomos szósz spagettivel, sok-sok sajttal, de egy másik dimenzió, ha a húsból pici gombócokat formálunk, kisütjük, és így tesszük bele a mártásba. Volt már nálam egy nagyon izgalmas és őrült finom zöldséges-narancsos, ültek már fűszeres paradicsomszószban, illetve cukkinis gombóckák.




Ezen a mostani mártáson valami elképesztően nagyot lendít a sült paprika utánozhatatlan íze, a golyóbisokat pedig reszelt alma teszi szaftossá, pikánssá. 

Igazán nyerő kombináció!





Húsgolyók sült paprikás, paradicsomos mártással


Hozzávalók:

  • 1 nagy kaliforniai paprika/2 db kápia paprika
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (40 dkg)
  • 1 fej vöröshagyma
  •  50 dkg darált hús (legjobb sertés-marha vegyesen)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 vöröshagyma
  • 1 kisebb alma
  • 1 tojás
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 40 dkg spagetti


A paprikával kezdjük. Megmossuk, majd forró sütőben addig sütjük, míg a héja alaposan meg nem ráncosodik, néhol pedig már meg is feketedik. Ekkor tálba tesszük és letakarjuk, hogy a gőzben megpuhuló héját könnyedén le tudjuk húzni.

Ha langyosra hűlt, hámozás után leturmixoljuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Ráöntjük a hámozott paradicsom konzervet, szétnyomkodjuk, takaréklángon főni hagyjuk 10-15 percig. Hozzáadjuk a sült paprikát, sóval, borssal ízesítjük, kiforraljuk. Ha túl darabosnak találnánk (én igen), zúzzuk össze nyugodtan botmixerrel.

A darált húshoz hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a hámozott, lereszelt almát, valamint a szintén lereszelt vöröshagymát. Hozzáadjuk a tojást, szükség szerint (az alma méretétől függ!) a zsemlemorzsát, sóval, borssal ízesítjük.

Diónyi gombócokat formálunk belőle, majd forró olajban minden oldalát aranybarnára sütjük. Ezt követően beleszedegetjük a paprikás-paradicsomos mártásba, és néhány percig takaréklángon hagyjuk rotyogni, hogy a gombóckák is átvegyék a mártás csodás ízét.

Főtt tésztával, bónuszként reszelt sajttal tálaljuk.




Ihlet: Nők Lapja Konyha 2012. március


4 megjegyzés:

  1. Ez a sült paprikás-paradicsomos szósz engem az általam nagyon kedvelt ajvárra emlékeztet, amit IMÁDOK! A reszelt almával pikánssabbá varázsolt húsgombóccal pedig remek párt alkotnak...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ühüm, olyasmi! Baromira feldobja, utánozhatatlan íze van a sült paprikának! Az almától meg nagyon könnyed a gombóc - szóval hajrá :-))

      Törlés
  2. Bolognai spagettit terveztem a hétvégére, de lehet, hogy átvariálom, nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  3. Hankka megelőzött...vagy a gondolataimban olvas? Én is ezt akartam írni! :)) Annyira guszta az az alsó kép, hogy szerintem lemondok a bolognairól és gombócozni fogok! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.