2012. május 26., szombat

Foszlós fonott kalács



A kakaós szívkalácsoknál írtam, hogy a tészta Babette nagymamájának kalácstésztája, és mennyire finom, napokig friss, foszlós!

Húsvétkor sütöttem először belőle sima fonott kalácsot, sötét este volt, mire készen lett, és melegen megettük a felét... Most újráztam, fél adagnyi tésztából fontam meg - hatos fonással :-) 




Kínkeservesen fontam, a felénél elvesztve a fonalat, gyakorolnom kellene, ha más nem, textilhurkákkal :-DD Pedig a gép előtt ültem, Krisztina fázisfotóit néztem mélyen koncentrálva, ölemben a nyújtódeszka, rajta a tésztahurkák, ide teszem, oda teszem, átvetem és visszahúzom, hát vért izzadtam :-)))

Ilyen lett, nyilván nem a legszebb, de higgyétek el, mesésen finom! Vaj, lekvár, méz, bögre tej, ki mit szeretne mellé, igazi hétvégi kényeztetés!






Foszlós fonott kalács


Hozzávalók egy kisebb kalácshoz:

  • 1,25 dl langyos tej
  • 3 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 25-30 dkg liszt
  • 1,25 dkg (negyed kocka) élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só

Tetejére:

  • 1 tojás

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjében pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük. Nézzünk rá, a tojás nagyságától függ a liszt mennyisége: ha nagyon puha a készülő tészta, apránként adjunk hozzá annyi plusz lisztet, hogy már ne legyen "farkincája". 

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 3 vagy 6 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. A tésztadarabokat egyesével kisodorjuk egyenletes vastagságúra, majd kaláccsá fonjuk: sima hármas fonással, mint a lányok copfját, vagy ha bátrak vagyunk, mehet a többes fonás is!

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük, langyos helyen kb. 20 percig még kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy kis lábaska vízzel. A kalácsot szépen lekenjük felvert tojással, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.








12 megjegyzés:

  1. Szerintem gyönyörű lett, gratulálok! Én nem vagyok egy fonóbajnok nem is mernék nekiállni ennek a formátumnak, de szívesen venném ha kényeztetni akarna vele valaki :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :-) Sima hármas fonás, mint a lányok haját - és kész is a kényeztetés!

      Törlés
  2. Elképzellek, amint fonsz:))) Ha megnyugtat, akkor elmondom, hogy én is így tanultam meg. Mire úgy ahogy kinézett a cucc, addigra a tészta tulajdonképpen használhatatlan lett. Ekkor leírtam a fázisokat, és megsorszámoztam a szálakat. Na? Azóta is nézem, ha kell, mert nem lettem vérprofi:(((
    És a kalácsod gyönyörű!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vért izzadtam, és minduntalan elvesztettem a fonalat :-)))

      Köszi a dicséretet, és köszi a szuper receptet!!!

      Törlés
  3. A fonást nem ismerem, de a végeredmény gyönyörű! Már a húsvétit is megcsodáltam és biztos nagyon finom is volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, egyszer érdemes nekiállni a fonásnak, igazi kihívás - nekem legalábbis az volt :-)
      A kalács nagyon finom, szívből ajánlom!

      Törlés
  4. Számomra ez a kalács nagyon-nagyon szép! :) Ügyes vagy.

    VálaszTörlés
  5. Nekem így is gyönyörű! Nem izgat a fonás, egy helyre megy akkor is ha hatos fonás és akkor is ha sima fonás. :-) Megvan a hétvégi programom. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Menjen a sima hármas, az ízén mit sem fog változtatni :-) Jó kis hétvégi reggeli lesz belőle!!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.