2012. június 27., szerda

Hamis hasábburgonya - polentából



Valamelyik nap egy külföldi blogon láttam hasonló rudacskákat, ott hengerré formálta a lány és forró olajban sütötte ki.

Aztán eszembe jutott, hogy egyszer régen Ms.Poppy készített ilyen "ál-sültkrumplit", ő sütőpapíron sütötte - és jól emlékeztem :-)

A kukoricadara alapjában semleges ízű, bátran variáljuk: karakteres sajtokkal, zöldfűszerekkel, pirított hagymával, gombával, fokhagymával, fetamorzsával, fűszerkeverékekkel... Csak a fantázia :-)

Kívülről ropogós, belül omlós-krémes. Kínálhatjuk köretként, vagy valami klassz mártogatóssal. Vagy mehet estére a meccs kísérőjeként a sör mellé.

Próbáljátok ki, isteni!





Hamis hasábburgonya


Hozzávalók:

 (1 bögre = 2 dl)

  • 1 bögre kukoricadara 
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre víz
  • 5 dkg reszelt, karakteres ízű sajt
  • só, bors
  • finomra vágott zöldfűszer, nálam most bazsalikom
  • diónyi vaj


A tejet és a vizet felforraljuk, sóval, borssal ízesítjük, ovális habverővel folyamatosan kavargatva sűrűre, "puffogósra" főzzük - addig kavarjuk, míg a dara minden folyadékot magába nem szív, s pöfög-köpköd a hő hatására.

Belekeverjük a reszelt sajtot.

Egy lapos porcelán/jénai tálat kikenünk vajjal, egyenletesen elsimítjuk benne a polentát, majd 1-2 óra alatt teljesen kihűtjük, de akár előző nap is elkészíthető, és eltölti az éjszakát a hűtőben!

Sütés előtt vágódeszkára borítjuk, így a vajas felülete kerül felülre, további zsiradékot nem is fog igényelni. Vékony kis rudakat vágunk belőle, mintha hasábburgonya lenne, majd sütőpapíros tepsire ültetjük őket egymás mellé, és 180 fokon kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Ebből kb. egy gáztepsinyi mennyiség lesz.


17 megjegyzés:

  1. Hű ez nagyon szuper, a fotó is ötletes:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tessék izzítani azt a sütőt ;-))

      Törlés
    2. Igyekszem:) Most lekvárok pihiznek benne:)

      Törlés
  2. Ez nagyon jo lehet, ki fogom probalni! Koszonom!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, meccs mellé szuper rágcsa!:) Én is csináltam ilyen polenta chips-et, de nekem nem ízlett, mert bolti kész polentát vettem, nagyon sós volt, állagra sem volt jó. Így azért ki fogom próbálni újra!:)

    VálaszTörlés
  4. Hű, ez jól fest. Nálunk is nagyon bejött, pláne egy kis ketchuppal, de most jobban csúszna a sörrel.:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet hogy milyen lehet? Teljesen olyan mintha valóban hasábkrumpli lenne! Amikor írod hogy "puffogósra" gondolom azt jelenti hogy a folyadékba közben öntöm a kukoricadarát ugye?

    VálaszTörlés
  6. Jó a fotó!!! + az is, ami rajta van! ;)

    VálaszTörlés
  7. Ügyes! Nagyon ötletes! Éva! A puffogósra azt jelenti, hogy fövés közben puffog a levegő felfelé, mi "köpködősre" szoktuk:DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem Éva erre gondol: "A tejet és a vizet felforraljuk, sóval, borssal ízesítjük, ovális habverővel folyamatosan kavargatva sűrűre, "puffogósra" főzzük." Vagyis csak a tej meg a víz van említve, dara meg sehol ;)

      Törlés
  8. Jah, most már értem az egy rugót:)))) tudtam, hogy ide kell jönni, nagyon tetszik az ötlet!

    VálaszTörlés
  9. Micsoda szuper ötlet, nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  10. Nekem is nagyon tetszik az ötlet, jó kis alternatíva!
    jöhet vacsira :)

    VálaszTörlés
  11. Hű, ezt mi is nagyon szeretnénk! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.