2012. június 20., szerda

Rakott cukkini - másként



Valahogy nálunk nem mennek azok a rakottasak, amelyekben túlságosan dominál a "jelleget adó anyag" :-) Pl. a rakott karfiolban ne legyen alul-felül vastagon karfiol - elég abból a tetején!

Ennek megoldásaként jött létre a családban ez a fajta recept, melyben alul krumplikarikák szerepelnek, utána jön a hagyományos rizses-darált húsos "töltelék", végül az épp aktuális zöldségek kerülnek a tetejére - így igazán barátságossá válik még a gyerekek számára is az esetlegesen nemtetszést keltő rakott zöldség.

Be kell ugyan hozzá gyújtani a sütőt, de a reggelek hűvösségében talán bevállalható. Roppant kiadós, s akár hidegen is fogyasztható!






Rakott cukkini - másként

Hozzávalók 6 nagy adaghoz:


  • 80 dkg cukkini
    1 kg krumpli
  • 50 dkg darált hús
  • 2 dl rizs, szárazon mérve
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dl tej
  • 1 tojás
  • só, bors, szerecsendió
 
 
A cukkinit megmossuk,végeit levágjuk, majd amúgy héjastól legalább 1 cm vastag karikákra vágjuk.

A vöröshagymát finomra vágjuk, összekeverjük a darált hússal, hozzázúzzuk a fokhagymát. Kevés olajon állandó keverés mellett a hús fehéredéséig sütjük. Erősen sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük (a rizs tompítani fogja a fűszereket), majd hozzáadjuk a nyers, megmosott rizst.

A krumplit meghámozzuk, fél cm vastag karikákra vágjuk. Nyersen a tepsi aljára terítjük, megsózzuk. Ráhalmozzuk a húsos-rizses keveréket, majd a tetejére rakosgatjuk tetőcserépszerűen a cukkinikarikákat. Meghintjük sóval, borssal.

A tojást feltörjük, összekeverjük a tejjel, ezt is ízesítjük sóval-borssal, majd egyenletesen a rakományra locsoljuk. A tepsit szorosan lezárjuk alufóliával, és egy óra alatt, közepes lángnál készre sütjük.

Hűs tartármártással tálaljuk! Igen kiadós, 6-8 személy részére is elegendő!
 
 
 
 
 
 
 

4 megjegyzés:

  1. Ez valóban nagyon jó és bevethető taktika arra, hogy a gyerkőcök megegyék az egyébként általuk nem nagyon favorizált zöldségeket (nálunk ilyen a cukkini és a tök). Mert ugye a krumpli, a hús, az minden mennyiségben jöhet nekik és nem nagy ár érte az a kevés kis cukkini a tányérjukon...:)

    VálaszTörlés
  2. De jól néz ki! Szeretem minden "alkotóelemét", és így együtt is szeretem! :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj de finom lehet,tényleg igazi gyerek barát,habár nálunk nincsen gond a zöldségekkel,de azért így fincsibb az tuti ,guszta a tálalás :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.