2013. augusztus 9., péntek

Almás-túrós kevert sütemény sárgabarack lekvárral - Blogkóstoló 10!


Már 10. fordulójához érkezett a játék, ezúttal Kisildi a háziasszony, és Jankát kaptam játszótársul :-)

Érdemes nála böngészni, sok-sok lélegzetelállító süteményt, vagány húsételeket és csábító fotókat találtok a blogján!

Hosszas töprengés után egy pofonegyszerűen összeállítható kevert süteményt választottam - igen jó döntés volt! 

Nagyon érdekes: egyszerre hasonlít az íze a stíriai metéltre, a vargabélesre és a császármorzsára, mindez egy falatba sűrítve - nekünk nagyon ízlett!

Azt hiszem, ez lesz az a sütemény, amit majd ősz végén/télen is előveszek, és istenkirályság lesz mézeskalács- vagy almás fűszerkeverékkel, narancshéjjal, csokoládéval...







Almás-túrós kevert sütemény sárgabarack lekvárral


Hozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:


  • 25 dkg túró
  • 25 dkg liszt
  • 1 alma (vagy 3-4 mini nyári alma)
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 14 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg mandula (nálam dió) - durvára vágva
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1,5 dl tej
  • csipet só

  • 3-4 ek. (házi) sárgabarack lekvár


A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, belekeverjük a tejfölt, a túrót, a tejet, csipet sót, a vaníliakivonatot, a citromhéjat.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a túrós-tojásos keverékhez adjuk, ovális habverővel simára keverjük.

Végül beleforgatjuk a meghámozott, falatnyi kockákra vágott almát és a durvára vágott diót.

A tepsit kibéleljük sütőpapírral (vagy kikenjük az alját vajjal és meghintjük pici liszttel), belesimítjuk a tésztát. 

A tetejére baracklekvár csíkokat csurgatunk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!!!).

Kockákra vágva, esetleg némi plusz baracklekvárral tálaljuk.






3 megjegyzés:

  1. Jó választás, nagyon fincsi lehet, ha az említett desszertekre hajaz! :) Mentem én is a receptet! :)

    VálaszTörlés
  2. Úgy örülök, hogy ízlett nektek is :)) Elképzelésem se volt arról, hogy mit fogsz választani. Ezt a sütit imádjuk, és biztos a te feldolgozásodban is szeretnénk :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, hogy minden sütit nem győzök megsütni, ami tetszik!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.