2013. augusztus 23., péntek

Krumplis lángos


Véletlen - és egy adag maradék krumplipüré - szülte lángos, de nagyon jól sikerült :-)

Sőt, igazság szerint ezt vittem volna a VKF! 58. fordulójára is, mint tipikus strandkaja, de még a meghosszabbított határidőből is kicsúsztam...

A lángos viszont remek, ha nálatok is marad ki krumplipüré, nosza próbáljátok ki!




Krumplis lángos

Hozzávalók 6-8 db-hoz:

  • 30 dkg maradék krumplipüré ("végszükség" esetén főtt krumpli)
  • kb. 30 dkg liszt (a krumplipüré lágyságától függ)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. só
  • 0,5 dl olaj + bő olaj a sütéshez

A vizet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk, hogy felhabosodjon.

A krumplipürét összekeverjük a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a sót, összegyúrjuk. Nagyban függ a püré milyenségétől, hogy mennyi liszt fog kelleni, de viszonylag lágy, szinte ragadós tésztát kell kapjunk, hogy könnyű legyen a végén a lángos!

Hagyjuk kelni langyos helyen 30 percig.

Pihentetés után locsoljuk körbe a tésztát a 0,5 dl olajjal, és az ujjainkkal nyomkodjuk alá, emeljük fel a tésztát, s pihentessük 5 percig - ezt a trükköt Nyammm-tól tanultam :-)

Az olajos tésztát már könnyű lesz adagolni: kézzel vagy késsel vágjuk 6-8 egyforma darabra, formáljunk belőle gombócokat, és megint hagyjuk 5 percet kelni.

Forrósítsunk egy serpenyőben bő, legalább kétujjnyi olajat. A tésztagombócokat gyors mozdulatokkal két kézzel húzzuk szét óvatosan - lágy a tészta, de így lesz jó!, és tegyük a forró olajba, egyszerre csak egyet.

Süssük mindkét oldalát aranybarnára, de vigyázzunk, nehogy a külseje szép színű legyen, a belseje pedig nyers-nyúlós! Érdemes az elsőt "beáldozni", akár kisebb darabbal, és kitapasztalni az olaj hőfokát.

Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla, és azon forrón, tetszőleges feltéttel kínáljuk - nálunk most  a klasszikus tejföl és sajt :-)


1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.