2013. november 13., szerda

Fetás-paradicsomos galette



Legutóbb nem sikerült megörökíteni a csodafinom vargányásat, most cserébe itt egy másik ízvilág, ami szintén nagyon-nagyon jó volt!

A galette tészta még mindig lenyűgöz, mennyire egyszerűen összeállítható, mennyire jó vele dolgozni - és mennyire jól variálható az ízesítése! Egy fárasztó nap után is simán bevállalható vacsorára, annyira gyors és könnyű!

Ez itt most egy minimál, friss paradicsom és lágy, sós feta, alatta a mélyben fokhagyma és friss bazsalikom... Míg sült... Olyan, de olyan illatokat árasztott...








Fetás-paradicsomos galette


Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 mk. só
  • 1 ek. kefír (natúr joghurt, tej)
  • 1 ek. hideg víz




A töltelék:

  • 1 tojás
  • 1 dl zsíros tejföl
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 levél friss bazsalikom (szárított is jó, ha nincs friss!)
  • 2-3 friss paradicsom
  • 10-15 dkg feta
  • só, bors



A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben (késes betétű robotgépben néhány pillanat csak), gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a sóval, kefírrel, vízzel, és hűtőbe tesszük min. 1 órára. 

Akár reggel is összegyúrhatjuk, tényleg percek alatt kész, és este csak elő kell vennünk!

A töltelékhez a tejfölhöz keverjük a tojást, a zúzott fokhagymát, sózzuk (óvatosan a feta miatt), borsozzuk, és beletépkedjük a megmosott bazsalikomleveleket.

A paradicsomot vastagabb karikákra vágjuk, a fetát felszeleteljük.

A pihentetett tésztát sütőpapíron 3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tésztakorong közepére kenjük a fűszeres-tojásos tejfölt úgy, hogy a szélén maradjon üresen 2-3 ujjnyi rész! Felváltva kirakosgatjuk paradicsommal és fetával, majd a tésztaszéleket körbe-körbe felhajtjuk rusztikusan, ahogy a tészta adja magát - rögtön rájövünk majd, hogy működik!

Toljuk a forró sütőbe, és süssük készre kb. 20 perc alatt. A tészta picit barnuljon meg, és a tojásos-tejfölös töltelék is szilárduljon meg!

Sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.










7 megjegyzés:

  1. Még soha nem készítettem galette-t, de a Te receptedet elnézve, nem kéne tovább halasszam. Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pofonegyszerű, és aaaaaaaaaaaaannyira finom! Nálunk még morzsák sem maradtak :-)

      Törlés
  2. Én se ettem még! Ki fogom próbálni és jelentkezem. Nagyon jól néz ki. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várom a jelentkezésedet :-))

      Törlés
    2. Megsütöttem ma, nagyon fini lett, egyikbe került sonka is, a zöldségesbe pedig még cukkini meg paprika is. :) Köszönöm.

      Törlés
    3. Ugye, milyen klasszul variálható? Szuper ízeket kreáltál, és nagyon örülök, hogy ízlett Nektek :-)

      Törlés
  3. Miért gondoltam bonyolultabbnak a galette készítését? A feta-bazsalikom-paradicsom trióval tényleg nagyon finom lehet, és tetszik ez a reggeli előkészítés - esti sütés dolog is! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.