2013. november 28., csütörtök

Zserbókeksz



Ajándékba készültek ezek a miniatűr zserbó-falatok Piszke receptje nyomán.

Olyasmi, mint az ökörszem :-)

A tésztája hallatlanul omlós, először olybá is tűnik, sosem fog összeállni, végül egyik pillanatról a másikra jól kezelhető, jól formálható labdává változik. Jó nagy lyukakat formáltam bele fakanál nyelével, hogy minél diósabb - lekvárosabb legyen - a csokizást pedig le ne hagyjátok :-)






Zserbókeksz


Hozzávalók kb. 40 db falatnyi kekszhez:


  • 20 dkg vaj (!) - nálam kókuszzsír, és teljesen jól működött
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
  • nagy csipet só


A töltelékhez:

  • 7 dkg darált dió
  • 1-3 ek. sárgabarack lekvár


A csíkozáshoz:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 tk. vaj/kókuszzsír



A lisztet, porcukrot, vaníliát és sót alaposan elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat, és tésztává gyúrjuk. Először ijesztően morzsalékos, de utána varázsütésre tökéletesen összeáll! Tojás tényleg nincs benne, nem tévedés.

Két darabra vágjuk, rudat formálunk belőle, és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük min. 1 órára, de maradhat akár egész éjszakán át!

Míg a tészta hűl, elkészítjük a pofonegyszerű tölteléket: a darált diót annyi baracklekvárral keverünk el, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjunk - ez jól adagolható, és nem fog kifolyni sem sütés közben!

A hűtőből kivett rudakat hagyjuk kicsit szobahőmérsékleten akklimatizálódni, máskülönben kezelhetetlen a tészta. Vágjunk belőle kis szeleteket, és két tenyerünk között gömbölyítsünk belőle kisebb diónyi golyókat. 

A golyókat ültessük sütőpapírral borított tepsire viszonylag távol, mert picit terülni fognak. Gömbölyű nyelű fakanalat mártsunk vízbe, s azzal prímán meg tudjuk formálni a diótöltelék üregét.

Kiskanállal adagoljuk bele a diókrémet, mehet púposan is, nem fog kifolyni.

180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ilyenkor még nagyon sápadtak, de készen vannak! Frissen-forrón szörnyen sérülékenyeken, törékenyek, így vagy hagyjuk a sütőpapíron kihűlni, vagy óvatosan, egyesével emeljük át vízszintes felületre, én ehhez egy palacsintafordítót használtam :-)

Sorakoztassuk őket egy másik sütőpapírra szorosan egymás mellé, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokit olvasszuk meg mikróban a vajjal/kókuszzsírral 500 W-on kb. 1 perc alatt. Tegyük a csokit nylonzacskóba, vágjunk a sarkán picike lyukat. A kekszeket széles mozdulatokkal csurgassuk meg a csokival, és hagyjuk dermedni.

Fémdobozban tároljuk.









4 megjegyzés:

  1. A zserbó nagy családi kedvencünk, ha hasonló az íze, akkor ezeket a gyönyörű kis kekszeket is nagyon szeretnénk! :)

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó kis aprósütik. :) Nálunk is nagy kedvenc a zserbó, úgy hogy tuti nagyon szeretnénk ezeket a kekszeket is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A látszattal ellentétben nem is olyan nagy macera megcsinálni! :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.