2009. november 28., szombat

VKF!XXX /2. - Kávékrémes bonbonok

Még nyáron vettem az Intersparban a szilikon jégkocka formát. Amiben aztán a dögmeleg nyár ellenére sem készült kagyló alakú jégkocka :-))

Már régóta kacérkodtam a bonbongyártással, most az alkalom is megvolt rá, nekiugrottam. Azt kell mondjam, könnyebb, mint gondoltam! Vettem remek iskolai ecsetet hozzá, gombfestékhez valót :-))), így percek kérdése volt a 12 kis mélyedés kikenése. A nettó munka nem több, mint 20-25 perc, plusz hűlés természetesen. De az nem munka :-)

Lágy tejszínes-kávés csokikrémet rejt a burok, bónuszként 1-1 szem csokiba mártott pörkölt kávészemet. Az első eresztésből vittem be a munkahelyre "meózni", és általános sikert aratott!




Kávékrémes bonbonok


Hozzávalók:
A csokiburokhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1-2 tk. étolaj

A krémhez:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 3 cl erős főzött kávé
  • 12 szem csokiba mártott kávészem (pl. Aldiból)

Szilikon jégkocka forma és 10-es méretű iskolai ecset :-)


Az étcsokit 500 W-on mikróban, parányi olajjal megolvasztjuk, kb. 2 perc alatt. Az ecset segítségével kikenjük a szilikonforma mélyedéseit, betesszük a hűtőbe dermedni, majd újra kikenjük a formát, újra vissza a hűtőbe - két rétegű csokiburkot kapva eredményül.

Elkészítjük a krémet: a csokit és a tejszínt szintén a mikróban 500 W-on összeolvasztjuk. Hozzáöntjük a főzött kávét, simára keverjük. Egész langyosra hűtjük, nehogy felolvassza az előzőleg elkészített csokihéjat.

Teáskanállal a formába kanalazzuk a kávés csokikrémet. Ne túlságosan tele! Belepottyantunk 1-1 csokis kávészemet, picit bele is nyomjuk a krémbe, ismét a hűtőbe költöztetjük. A töltelék ilyenkor még ijesztően híg, nyugalom! Ha kissé megszilárdult a krém (nem lesz kemény!), újra felmelegítjük a burokhoz való csokit, és a kis ecsetünkkel áthúzzuk a tetejét. Így talpa is lesz a bonbonnak, tisztára mint a gyári!

Egy éjszakát hűtőben vagy hűs helyen hagyjuk összedermedni. Másnap könnyen kipattintható a formából!

Tegyük guszta fémdobozba vagy celofánba, és szerezzünk vele hatalmas örömet!



Ui: Sorry a képekért, reggel 6 körül, lámpafénynél készültek :-)

25 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy! Nagyon gyönyörűséges!

    VálaszTörlés
  2. Képzeld, én is jégkockaformában (szilikonos) próbálkoztam, de nem jött ki belőle... Igaz, csak egyszer kentem ki, ez volt a gond, ugye? Pedig olyan jót találtam ki... És amúgy tök finom volt,, csak hát kanállal... de így még mindig nincs semmim a VKF-re!!!!!:(((((

    VálaszTörlés
  3. Nem gondolnám,hogy Neked szükséged lenne a bolti bonbonokra!Szuper a sajátod!:-))

    VálaszTörlés
  4. Hát ilyenkor azért sajnálom, hogy nem vagyok a koleginád!!! Nekem első látásra úgy néztek ki, mintha egérkék lennének! Gratula!

    VálaszTörlés
  5. Két apró dolog, amit hozzáfűznék:

    az első: honnan van Neked ilyen formád, vagyis nekem miért nincs?????

    a másik pedig az volna, ne küzdj a cicomás csomagolással, tedd egy sima nájlon zacsiba, és úgy küldjed, a belső érték a fontos nem a külcsiny:-))))))))))

    VálaszTörlés
  6. Áááá, melléütöttem, ezért töröltem!
    Szóval: gyönyörű bon-bonok, megkóstolnék párat!!

    Amúgy tudod, hogy benn vagy a fejemben megint??:OO Majd holnap megmutatom:))

    VálaszTörlés
  7. Csodás desszert!! Annyira ügyes vagy!! :))

    VálaszTörlés
  8. Andi, köszönöm :-) Szívesen megkínálnálak!

    VálaszTörlés
  9. Móni, semmi pánik! Kétszer kend ki, tuti ki fog jönni! Idő mint a tenger :-) Érkezni fognak még hétfőn!! is pályaművek, addig megszilárdul még egyszer a bonbonod!

    Naaaaaaa, lééééééééééécci :-))

    VálaszTörlés
  10. Andi :-) Le is fogok szokni róla! Aranyárban mérik ugyanis a kézműves bonbont!

    VálaszTörlés
  11. Liz, megmondaaaaaaaaalak! Egyébként tényleg :-)) Zuram is ezt mondta a képet látva, meg is fenyítettem! Enni bezzeg jó volt!

    Te nem a kolléginám vagy, hanem a barátnőm :-) Majd csinálok neked is, jó?

    VálaszTörlés
  12. Max, szemecske kinyit az Intersparban legközelebb a konyharészlegen :-)) Ahol a fazekak is vannak.

    Egyelőre ezeket beküldtük a szánkba, de tényleg kár volna agyoncsicsázni :-)

    VálaszTörlés
  13. Trin, téged is szívesen megkínálnálak, mert nagyon finom lett!

    Na nézlek holnap, mit alkottál!!!

    VálaszTörlés
  14. Yasmine, köszi! Tipikus villantós desszert... Munka alig volt vele, amit írtam is, és mindenki hanyatt vágja magát tőle, hihi :-)

    VálaszTörlés
  15. Tényleg egérkéknek néz ki.Vagy kis süniknek.Komolyan lehet hétfőn is küldeni?Akkor kösd fel a bundabugyit leányzó:-D

    VálaszTörlés
  16. Most először kaptam kedvet a bonbongyártáshoz...ezek gyönyörűek és teljesen az én ízlésvilágom...megyek formát beszerezni.

    VálaszTörlés
  17. Belly, ne fenyegess :-DD

    Aszongya sünibonbon :-)) A megvilágítás a ludas :-)


    Lori, de jó!!! Intersparban leltem, kb. 250 Ft volt :-)

    VálaszTörlés
  18. Nagyon jól sikerültek, ügyes vagy! És milyen finom lehet :)

    VálaszTörlés
  19. Miért is nem vagyok én a te kolleganöd???? :)))
    Hammmm!

    VálaszTörlés
  20. Nagyon szépek és biztos finomak is. De nem értem miért teszel a csokiburokba étolajat. A bonbonoknak pont az a lényege, hogy roppanjon a csoki. És még egy tipp azoknak, akiknek nem jön ki a formából, kenjük ki a formát, nem kell kétszer de fordítsuk lefele, és úgy hagyjuk megdermedni.
    www.callebaut.tv

    VálaszTörlés
  21. Lúdanyó, köszi :-) Fiiiiiiinom!


    Ancsika, mit mondjak? Küld.fény.post :-)


    Kedves Névtelen :-) 1-2 tk. étolaj 10 dkg csokoládéhoz semmi. A fénye kedvéért. A roppanósság megmaradt, 8 tesztalany bizonyította :-) A szilikonformának meg sztem pont az a lényege, hogy nem kell kikenni. Anélkül is kijött. És hogy nézne ki a felületén a kenőanyag? Az nem válna kárára a csokinak? Ez tényleg érdekelne!
    Meg egyszeres csokiréteg nem lenne megfelelő vastagságú. Kellett a kettő.

    VálaszTörlés
  22. az elsö sorokon nevetnem kellett: én is a nyáron vettem kagyló alakú szilikonos jégkockatartót és nálam sem készült benne jégkocka. igaz én nem is arra vettem. ennek ellenére egyszer sikerült a mosogatógépbe tennem. egyet tanácsolok: ne tedd!

    VálaszTörlés
  23. Noki, ez a veszély nem fenyeget :-)) Én vagyok a mosogatógép :-DDD

    VálaszTörlés
  24. Szerintem nem minden szilikonos forma jó ehhez. Az IKEÁSból nem tudom elképzelni, hogy szépen kiugranának a formából... A Sparban lágyabbak a Fackelmannos jégkockatartó-szilikonok.

    Viszont nekem van itthon egy tapintásra ugyanilyen muffin-formám, és nagyon gyakran gondolkozom azon, hogy vajon lehetne-e sütőben használni a sparos szilikonokat. Próbálta már valaki?

    VálaszTörlés
  25. Zsófi, ne próbáld ki sütőben! Egyszer egy baráti körben felvetődött az ötlet, gyorsan jött a lebeszélés, hogy más anyag! Hűteni okés, de sütni nem :-)

    Tényleg lágy, az tény! Ikeát pedig még kívülről sem láttam :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.