2014. március 25., kedd

Kakaós-citromos szelet



Viszonylag sok munkával járó, de annál finomabb sütemény :-)

Igen, három lapot kell hozzá sütni külön-külön, és kétfajta krémet készíteni (melyek alapja azért közös), de néha igazán érdemes ilyenekhez is hozzáfogni.

Egy éjszakát el kell töltenie a hűtőben, hogy megpuhuljanak a lapok, ezt mindenképpen kalkuláljuk bele!





Kakaós-citromos szelet


Elkészítési idő: 90 perc + 1 éjszaka hűtés

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 cs. sütőpor
1,5 dl hideg tej


A krémhez:


5 dl tej
4 púpos (!) ek. liszt
8-10 dkg cukor (ízlés szerint)
12,5 dkg puha vaj
2 ek. cukrozatlan kakaó
1 kezeletlen héjú citrom héja és kb. a fele leve


A tetejére:

20 dkg étcsokoládé
2 ek olaj




A tészta hozzávalóit rugalmas, sima tésztává gyúrjuk, három részre osztjuk. Vékony lapokká nyújtjuk őket, s egy kb. 20x40 cm-es kikent tepsiben, előmelegített sütőben egyesével aranyszínűre sütjük, laponként kb. 20 perc alatt. A második-harmadik lapnál figyeljünk, valószínűleg rövidülni fog a sütési idő!

Míg a lapok sülnek, elkészítjük a krémet. 4 púpos ek. lisztet csomómentesre keverünk 5 dl tejjel, s folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd belekeverjük a puha vajat és a cukrot.
A krémet elfelezzük.
Egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport, a másikhoz hozzáreszeljük a citrom héját és belefacsarjuk kb. a felének a levét - kóstoljuk meg, mennyire savanyúan szeretnénk!
Ha a tésztalapok is kihűltek, összeállítjuk-megtöltjük a süteményt. A legcsúnyább lapot tesszük alulra, megkenjük a kakaós krémmel, befedjük a következő tésztalappal, melyet megkenünk a citromos krémmel, végül a legszebb tésztalappal befedjük.
A csokoládét 2 ek. olajjal gőz fölött/mikróban (500 W-on 2 perc) megolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, elsimítjuk, s egy éjszakára hűtőbe tesszük.

6 megjegyzés:

  1. Szépséges, mi is szeretjük ezt a sütit, nálunk rónai szelet néven fut! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No így még nem hallottam a nevét :-) Mi is szeretjük ám!

      Törlés
  2. Én szívesen sütök lapokat, mert nagyon szeretjük a krémes alapú sütiket. Ez a süti is istenien néz ki és jól hangzik. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ritkán fogok hozzá, de mindig kiderül, hogy nem is olyan nagy ördöngösség :-))

      Törlés
  3. Nemrég sütöttem én is ezt a süteményt, tanúsítom, hogy nagyon-nagyon finom! :) (nekem egyébként nem tűnt olyan macerásnak)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy gyakorlott háziasszonynak tényleg nem nagyon macerás, de mégsem egy egyszerű kavart kis sütemény :-)

      Ellenben nagyon megéri a pluszban ráfordított időt!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.