2014. december 17., szerda

Aszalt szilvás-paprikás marharagu



Mutatom, hátha valaki kedvet kapna rá, hogy az ünnepek alatt elkészítse :-)

Elképesztően harmonikus ízű húsétel, a karakteres marhahúshoz pompásan passzol az édes aszalt szilva és a szintén édeskés kápia paprika.

Még kandírozott narancshéj és fahéj is van benne - bármennyire is bizarr, imádtuk!





Aszalt szilvás-paprikás marharagu


Elkészítési idő: kb. 3 óra


Hozzávalók:


  • 1 kg marhahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. zsír
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 3-4 db kápia paprika (vagy 1-2 db kaliforniai paprika)
  • 2 ág friss kakukkfű (vagy egy tk. szárított)
  • 2 babérlevél
  • 10-15 dkg aszalt szilva
  • 1 ek. kandírozott narancshéj apróra vágva (vagy egy bionarancs! reszelt héja)
  • 1 kicsi doboz sűrített paradicsom
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • só és bors
  • bátraknak csili!



A vöröshagymát finomra vágjuk, s a zsíron üvegesre pároljuk. Belekanalazzuk a sűrített paradicsomot, élénk tűzön átpirítjuk, hogy savasságát elveszítse.

Rádobjuk a falatnyi kockákra vágott marhahúst, és kevergetve, továbbra is élénk tűzön tartva fehéredésig átpirítjuk.

Hozzázúzzuk a fokhagymát, majd egy perc múlva felöntjük a vörösborral.

Beletesszük a nagy kockákra vágott paprikát, a narancshéjat, az aszalt szilvát, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, a csöpp kis fahéjjal ízesítjük. Ha szeretjük, tegyük bele a csilit is.

Fedő alatt pároljuk addig, míg a hús meg nem puhul. Nézzünk rá időnként, ha nagyon elfőné a levét, apránként pótoljuk kevés vízzel vagy alaplével.

Ha a hús megpuhult, kóstoljuk meg, ha szükséges, korrigáljuk az ízeket. Édeskésnek, fűszeresnek, nagyon ízgazdagnak kell lennie!

Azon forrón, tetszőleges körettel tálaljuk a maradék vörösbor kíséretében!







Ihlet: Rachel Allen: A család kedvencei - némileg átdolgozva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése