2014. december 29., hétfő

Ricottás karfiolfasírt




Tejfölös/joghurtos mártogatóssal, salátával könnyű vacsora, de lehet feltét egy finom főzelékre, esetleg vegaburger pogácsája is :-)




Ricottás karfiolfasírt

Elkészítési idő: 60 perc


Hozzávalók:


  • 1 tk. finomra reszelt vöröshagyma/lilahagyma (egy kicsi fej fele, jó gyomrúaknak mehet az egész)
  • 40 dkg karfiol (tisztítva mérve)
  • 25 dkg ricotta (ha nincs, használjunk nem túl rögös túrót)
  • 1 tojás
  • só és bors
  • szerecsendió
  • 3-5 ek. zsemlemorzsa


A panírozáshoz és a sütéshez:

  • zsemlemorzsa
  • bő olaj



Tálaláshoz:

  • 1,5 dl tejföl/joghurt/kefír
  • ízlés szerinti mennyiségű friss vagy szárított kapor
  • 1 kicsi gerezd zúzott fokhagyma
  • só és bors



A karfiolt megtisztítjuk, egészen kicsi rózsákra bontjuk, és forró, sós vízben roppanósra főzzük. Vigyázzunk, ne legyen pépes!

Leszűrjük, hagyjuk egészen szárazra csepegni és langyosra hűlni.

Egy tálba tesszük a karfiolrózsákat, villával óvatosan durvára törjük. Hozzáadjuk a ricottát, a tojást, ízesítjük sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy viszonylag lágy, de formázható masszát kapjunk.

Ujjnyi olajat forrósítunk, majd a karfiolos masszából tenyérnyi pogácsákat formálunk. Mindkét oldalát megmártjuk a zsemlemorzsában, majd a forró olajban ropogós aranyszínűre sütjük.

Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felitathassuk róla.

A mártás hozzávalóit egy tálkában összekeverjük, és a friss karfiolfasírthoz kínáljuk.






1 megjegyzés: