2015. január 13., kedd

Tejfölös krumplileves tojással, kolbásszal


Annyira egyszerű ez a leves és annyira finom :-)

Nálunk kétféle krumplileves készült, az egyik volt ez a babérleveles, tejfölös, benne főtt tojással és kolbásszal, a másik teljesen más ízvilágú volt répával, petrezselyemmel, rántással sűrítve, fokhagymásan - az volt az ún. tavaszi krumplileves.

De én mindig a tejfölös verziót főzöm :-)






Tejfölös krumplileves buggyantott tojással

Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók:

  • 2-3 ek. olaj
  • 1-2 ek. liszt
  • kb. 30-40 dkg krumpli
  • 2 dl tejföl
  • só, bors, pirospaprika
  • 3-4 babérlevél
  • 4 tojás
  • ízlés szerint csöppnyi (balzsam)ecet
  • néhány karika pirított kolbász – opcionális



A krumplit meghámozzuk és kockákra vágjuk.

Fordítva kezdünk főzni. Az olajon halvány színűre pirítjuk a lisztet, meghintjük kevés pirospaprikával, majd folyamatosan kevergetve apránként felöntjük vízzel - leves hígságúra.

Beletesszük a krumplikockákat, a babérlevelet, és időnként megkeverve alacsony energián felforraljuk. Vigyázat, pillanat alatt képes kifutni! Sózzuk, picit borsozzuk.

Kb. 15 perc főzés után belebuggyantjuk a tojásokat. Egyesével feltörjük őket egy merőkanálban, majd óvatosan a forrdogáló levesbe csúsztatjuk úgy, hogy lehetőleg egyben maradjon. 5 percig főzzük szelíd forrásban, tovább nem kell, mert a leves hője úgyis készre főzi a tojást.

Ne kavarjuk meg, mert szétesnek a tojások!

A 2 dl tejfölt önmagában simára keverjük, hőkiegyenlítjük apránként a forró levessel, majd az ételhez adjuk. Ekkor már nem forraljuk!

Ízlés szerint ecettel/balzsamecettel tovább savanyítható, a babérlevéltől már alapban lesz egy pikáns íze.


Pirított kolbászkarikákkal tovább dúsítható!




6 megjegyzés:

  1. Én is szeretem ezt a levest, főleg jó kis házi füstölt kolbásszal :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-)

      A házi kolbásznak nincs párja, annyi szent!

      Törlés
  2. Én rakott krumpli levesként ismerem. Finom és tartalmas, kár, hogy a férjem utálja. Nem sikerült megszerettetni vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rakott krumpli leves! Mekkora találó név Gabi!!!

      És igen, mi se nagyon szoktunk utána enni túl sokat :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.