2011. november 10., csütörtök

Könyvajánló! Michel Roux - tészta varázs



Október végén jelent meg magyar nyelven a három Michelin csillaggal büszkélkedő Mester könyve, melyben elkalauzol bennünket a tészták olykor túl bonyolultnak tűnő világába.

Számtalanszor hallottam még oly kitűnő háziasszonyoktól, hogy a főzés gond nélkül megy, de a tésztakészítés - legyen az kelt, linzer vagy ne adj' isten hajtogatott - már félelmetes, így inkább hozzá sem kezdenek.

Azt hiszem, ennek mostantól vége!




"Egyszerű", hétköznapi szemmel néztem, olvastam a könyvet. Gyönyörű, igényes, művészi fotókkal illusztrált. Az ilyen könyveket az ember egyszer leveszi a könyvesboltban a polcról, belelapoz, gyönyörködik benne - majd hangos sóhajtással visszateszi, mondván: áh, én ilyet úgysem tudok sütni!

Ez a könyv nem ilyen, ezt biztos nem fogjuk a polcra visszatenni!

Fejezetről-fejezetre vezet végig bennünket a szerző a tésztafajtákon. Minden fejezet elején az adott tészta elkészítését részletes fázisfotók illusztrálják, maga a Mester készíti el őket. Omlósat. Keltet. A rettegett leveses tésztát klasszikus és gyors változatban. Pizzatésztát. Az elképesztő filotésztát. Életre kelnek azok a szavak, hogy "összemorzsoljuk", "hólyagosra dagasztjuk", "papírvékonyra nyújtjuk". Szinte tapintani lehet az állagukat!

Az alaptésztákkal aztán elkezdődik a varázslat: édes és sós, egyszerű és rafinált töltelékek egész sora következik. Csupa-csupa könnyen elkészíthető, érthetően, részletesen leírt recept - mellette páratlanul szép fotó a végeredményről.


Elárulom, mi fogott meg ebben a könyvben a lenyűgöző szépségén és profizmusán túl. A tészták iránti szenvedély és alázat, és a sorokból sugárzó magabiztosság: nézd, ezt Te is meg tudod csinálni!

A szerző előszavában visszaemlékszik 14 éves kori önmagára, a pékségben töltött hajnali órákra, a fátyolként szálló lisztre, a pontosan begyakorolt, évek-évtizedek során át tökéletesített mozdulatokra. Utána részletesen bemutatja az apró fortélyokat, külön kitér az alapanyagok minőségének fontosságára, a dekorációra.

Minden képen a Mester szerepel. Az ő két dolgos, ráncos, eres keze, ahogy gyúrja, morzsolja, formálja, díszíti a süteményeket. Ott az öröm az arcán, a csillogás a szemében - az Alkotás öröme.

Kicsit olyan, mintha ott állna mellettünk, és tanítaná, mutatná, mit hogyan kell csinálni, és teszi ezt oly meggyőzően, inspirálóan, hogy legszívesebben máris indulnánk a konyhába, elkészíteni valamelyik elbűvölő finomságot.

Aki egy kicsit is tartott eddig a süteménysütéstől, tésztagyúrástól, az ne habozzon! Akár ajándékba kapjuk, akár megajándékozunk vele valakit - az öröm garantált lesz!


T. Bálint Kiadó 2011
Fogyasztói ára: 5.950 Ft



6 megjegyzés:

  1. Máris kedvet kaptam hozzá, hogy megvegyem!Karulino

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nekem már meg van. Hétvégére tartogattam az elolvasását, mert ezt a könyvet nem illik csak úgy kutyafuttában átlapozni.

    VálaszTörlés
  3. Karulino, írj a Jézuskának :-)

    Vali, remélem a soraimból nem az jön le, hogy kutyafuttában lapoztam át... Mert nem.

    VálaszTörlés
  4. Jaj nem ezt gondoltam. Ezek szerint rosszul fogalmaztam. Bocsi. Azt akartam írni, hogy nekem is meg van pár napja, de hétvégére hagytam az elolvasását.

    VálaszTörlés
  5. Köszi Vali, megnyugodtam :-) Tényleg :-)

    VálaszTörlés
  6. Nekem is megjött:-))
    Szuper könyv, nagyon örülök neki:-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.