2015. december 6., vasárnap

Boros-mazsolás tarja



Bronzvasárnapra - hátha valaki már tervezgeti, mit készít az ünnepek alatt :-)

Kevés munkával (java részét a sütő/tűzhely végzi) különleges, édes-sós húsételt tehetünk az asztalra!




Boros-mazsolás tarja

Elkészítési idő: 75 perc

Hozzávalók:

  • 2 ek. zsír
  • 4 nagy szelet, csontos tarja
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 1 tk. étkezési keményítő
  • 5 dkg (arany)mazsola
  • só és bors


A tarját leöblítjük, papírtörlővel felitatjuk róla a vizet. Sózzuk és borsozzuk.

Egy mély, s később lefedhető serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, és a hússzeletek mindkét oldalát 2-2 perc alatt kérgesre sütjük, majd félretesszük őket egy tányéron.

A visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát. Felöntjük fehérborral, belecsúsztatjuk az elősütött hússzeleteket.

Meghintjük a megmosott, lecsepegtetett mazsolával, a serpenyőt lefedjük, és kb. 45 perc alatt vajpuhára pároljuk a húst.

Ha a hús megpuhult, kiemeljük a serpenyőből.

A keményítőt pici hideg vízzel, majd a tejszínnel simára keverjük, s behabarjuk vele a boros-mazsolás szaftot.

Visszatesszük a hússzeleteket a mártásba, s néhány percig együtt rotyogtatjuk.


Ha kell, sóval és borssal korrigáljunk az ízeken, majd azon forrón, tetszőleges körettel – pl. rizs – tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése