2015. december 13., vasárnap

Káposztás beigli


Az elmúlt hétvégén beigli-próbasütés volt, de hogy ne csak sütizzünk, került egy szépséges töltött dagadó is, mellé krumplipüré és párolt káposzta.

Elméláztam káposztaszeletelés közben, és egyszer csak eszembe jutott: jé, vajon milyen lenne a beigli párolt káposztával töltve?

Ötletemet megosztottam Zurammal, mit szólna hozzá, aki meghökkenés helyett lelkesen helyeselt! :-)

Szoktál sütni omlós káposztás csigát, ami eszméletlen finom - ez is biztos ugyanolyan csocsi lesz!

Így történt, hogy a semleges ízű beiglitészta megkapta a sós-köményes párolt káposztáját töltelékül - és a végeredmény überelte mind a mákosat, mind a diósat :-)

Később rákerestem a gugliban a káposztás beigli szókapcsolatra, s 0,32 másodperc alatt kb. 46 200 találatot kaptam - a "spanyolviaszról" meg ennyit :-))))))))




Káposztás beigli

Elkészítési idő: 3-4 óra

Hozzávalók 2 rúdhoz:


  • 50 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 2 dkg cukor
  • csipet só
  • 3 dl tejföl
  • 20 dkg zsír (!)
  • 0,5 dl víz




A káposztás töltelékhez:

  • 0,5 kg fejes káposzta
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 ek cukor
  • 1 mk. köménymag
  • só és bors


A tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje


A vizet meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és 5 dkg lisztet - langyos helyen felfuttatjuk.

Közben a lisztben elmorzsoljuk a zsírt, majd a megkelt kovásszal és a tejföllel sima tésztát gyúrunk. 

Fél órára hűvös helyre félretesszük pihenni.

Addig elkészítjük a tölteléket.

A káposztát megmossuk, külső, esetlegesen sérült leveleit eltávolítjuk, torzsáját egy éles késsel ék alakban kivágjuk.

Vékony csíkokra szeleteljük.

A kacsazsírban aranyszínűre olvasztjuk a cukrot, rádobjuk a köménymagot, s ha pattogni kezd, hozzáadjuk a káposztacsíkokat. Sózzuk, jól átforgatjuk, majd pici vizet aláöntve fedő alatt, időnként megkeverve puhára pároljuk, a végén borssal fűszerezzük.

Hagyjuk kihűlni.

A tésztát vágjuk két egyenlő darabra. Minimálisan lisztezett munkalapon nyújtsuk ki kb. 30x40 cm nagyságú téglalappá. Kenjük meg a párolt káposztával. A rövidebbik két oldalán hajtsuk be kicsit a tészta szélét, majd hosszabbik oldalánál fogva nem túl szorosan tekerjük fel.

Sütőpapírral borított tepsire fektetjük a két tésztarudat, majd mindkettőt megkenjük előbb a tojás sárgájával úgy, hogy az ecsettel mindig csak egy irányba dolgozzunk, mondjuk a tekercs hosszanti irányában. Hűvös helyen hagyjuk pihenni addig, míg a tojássárga meg nem szárad rajta.

Ha megszáradt, kenjük le a fehérjével, de most a sárgájás kenésre merőlegesen dolgozzunk - így lesz márványos a tekercs teteje!

Tegyük félre ismét hűvös helyre, s várjuk meg, míg a fehérje is megszárad rajta.

A sütőt - aljában lábaska vízzel - melegítsük elő 180 fokra. Néhány helyen szurkáljuk meg a tekercseket, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni, és kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kihűlve szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése