2015. december 31., csütörtök

Szilveszteri malacpogácsák



A világ legegyszerűbb tejfölös pogácsatésztájából formázgatva, most épp aktuális :-)


Ez az a pogácsatészta, amiből finom lekvárral töltve lekváros papucs is süthető - egy füst alatt!





Szilveszteri malacpogácsák


Elkészítési idő: 3 óra


Hozzávalók (ha soknak találjuk, nyugodtan felezzük meg, de az egész tésztamennyiség egyik feléből sülhet a malacpofi, a másikból pedig a lekváros papucs!)


  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek. (por)cukor
  • 1 csapott ek. só (azért óvatosan...)
  • 5-6 dl tejföl



A tetejére:

  • 1 tojás
  • szemes bors



Az élesztőt meglangyosítjuk. Elkeverjük benne a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést formázunk, és beleütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a puha vajat, a sót, legvégül a felfuttatott élesztőt - lehetőleg távol a sótól.

Ruganyos tésztává gyúrjuk, ha szükségét érezzük, nem állna össze, adjunk hozzá apránként élesztőt.

30 percig langyos helyen, letakarva pihentetjük.

A pihentetési idő letelte után lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk.

Nagy köröket pl. egy vizespohárral - ez lesz a feje. 

A nagy körrel megegyező számú kisebb korongokat egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy akár egyszerűen fémkupakkal - ez lesz az orra.

Néhány nagyobb, vizespohárral szaggatott korong, amit még nyújtunk is majd - ez lesz a füle.

A nagy korongokat sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük. Lekenjük felvert tojással, majd ráhelyezzük orrként a kisebb korongokat, amiket szintén lekenünk tojással.

A füleknek szánt tésztakorongokat kicsit kinyújtjuk, és éles késsel vagy pizzavágóval 8 db háromszögre vágjuk fel.

Egy háromszög talpát a fej alá illesztünk, finoman rányomjuk, majd tetszés szerint formázzuk: hagyjuk hegyesre vagy a fejre hajtjuk kicsit csálén. Ugyanígy megformázzuk a másik fület is, majd lekenjük tojással.

A szemek helyére 1-1 egész feketeborsot teszünk, az orrlyukakat fogvájóval vagy hústűvel lyukasszuk a tésztába.

Hagyjuk kelni langyos helyen a malackákat 20 percig, majd süssük aranyszínűre 180 fokosra előmelegített sütőben (aljában lábaska víz) kb. 25 perc alatt.


2 megjegyzés:

  1. Micsoda finomság!!! És milyen ismerős a zöld "dísz" az asztalon!!!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elvan a gyerek, ha játszik :-)

      Jó a dísz, ugye? :-))))))))))))))))))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.