2016. január 29., péntek

Pihe-puha sajtos kifli


Remek kis péksütemények, tovább tart leírni (és elolvasni), mint elkészíteni.

Önmagában is szuper langymelegen, de pl. háromharapásnyi szendvicseket is készíthetünk belőlük.

Arról nem beszélve, hogyha teljesen kihűltek, azon frissiben egyesével becsomagolhatjuk őket folpackba, s lefagyaszthatjuk. Amikor szükségünk van friss péksüteményre, előző este elővesszük, folpackból kivéve hagyjuk kiolvadni egy tányéron - másnap reggel olyan, mintha frissen sütöttük volna. 

Sőt: sütőben egy pár pillanat alatt át is melegíthetjük a tökéletes élményhez :-)




Pihe-puha sajtos kifli


Hozzávalók 32 db-hoz:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 1,5 dl kefír
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 70 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 5 dkg élesztő



A krémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 csapott ek. (azért csak csínján) só


Tetejére:

  • 1 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt



A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, és megdagasztjuk. Dagasztás után áttettem egy lisztezett nagy tálba, hogy bőven legyen helye növekedni. 

Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Közben a puha vajat kikeverjük ízlés szerinti sóval, a sajtot lereszeljük.

A megkelt tésztát 4 egyenlő darabra vágjuk. Az egyes darabokat még kettévágjuk, mindkét felet vékony (2-3 mm) körlappá nyújtjuk. Az egyik körlapot megkenjük a sós vaj negyedével, meghintjük a sajt negyedével, befedjük a másik körlappal. Kicsit összenyomkodjuk, és 8 egyenlő háromszögre vágjuk.

A háromszögeket a talpuk felől feltekerjük kifli formájúra.

Hasonlóképpen járunk el a másik három tésztadarabbal. Tényleg haladós, nem kell megijedni!

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a kifliket, kelni hagyjuk 15 percig. Tetejét lekenjük tojással, meghintjük sajttal, és 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése