2017. július 8., szombat

Bakonyi betyárleves


Fazékban főzve sem rossz, de ha bográcsban készül, talán még jobb lesz :-)

Tessék nyugodtan kipróbálni!





Bakonyi betyárleves

Elkészítés idő: 90 perc

Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 50 dkg sertéscomb vagy lapocka
  • 15 dkg füstölt vékonykolbász
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 db burgonya
  • 50 dkg gomba (pl. csiperke)
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 mk őrölt kömény
  • só és bors
  • tálaláshoz tejföl



A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját takaréklángon kiolvasztjuk. Megfonnyasztjuk rajta a vékony karikákra vágott vöröshagymát (a szalonnapörcöt is benne hagyva).

Tűzről lehúzva elkeverjük benne a fűszerpaprikát.

Hozzáadjuk a kis kockákra vágott húst és a megtisztított, felkarikázott zöldségeket, a kockákra vágott burgonyát, élénk tűzön néhány percig kevergetve sütjük.

Ízesítjük az őrölt köménnyel és a zúzott fokhagymával, majd a hőfokot mérsékeljük, felöntjük vízzel, s takaréklángon puhára főzzük.

Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, a leveshez adjuk a felkarikázott füstölt kolbászt s a megtisztított, felszeletelt gombát, és további 5-10 percig főzzük.

Sóval, borssal ízesítjük.

Azon forrón tálaljuk, puha kenyér és tejföl kíséretében, melyet ki-ki szedhet a tányérjába.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése