2020. január 5., vasárnap

Almás-diós babka



Kalács-sütő idő van...

Ha már kihevertétek a beiglit, próbáljátok ki ezt az almás-diós tölteléket a puha kalácsba, illatozzon a lakás!






Almás-diós babka

Elkészítési idő: 2,5 óra

Hozzávalók a kalácshoz:

  • 1 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csapott ek. (por)cukor
  • 1 mk. só



A töltelékhez:

  • 1 közepes alma
  • 15 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj


A tetejére:
  • 1 tojás


A tejszínt és a tejet tálkába öntjük, s meglangyosítjuk.

A langyos tejszínes tejbe tördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot s egy kevés lisztet a 30 dkg-ból. Hagyjuk, hogy felhabosodjon.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a sót, majd a felfutott élesztőt, és sima tésztát dagasztunk belőle, és langyos helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral, fahéjjal, s hozzáadjuk a hámozott, finomra reszelt almát. Takaréklángon összeforrósítjuk a diós-almás keveréket, s hagyjuk, hogy az esetlegesen keletkező levét elfője. Ha nagyon híg, adjunk hozzá még darált diót vagy kevés zsemlemorzsát.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett munkalapon kb. 30x20 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, s egyenletesen elosztjuk rajta a diótölteléket. Feltekerjük, mint egy beiglit.

Az így kapott tekercset éles késsel hosszában kettévágjuk, majd a két fél tésztahurkát töltelékkel mindig felfelé nézve szorosan összefonjuk.

Egy 10x30 cm-es hasábformát béleljünk ki sütőpapírral, és óvatosan emeljük bele a kalácsot. 

Langyos helyen hagyjuk kelni 30 percig. 

A tetejét kenjük le egy felvert tojással, majd 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.