2020. január 24., péntek

Hajtogatott tepertős pogácsa


Hétvégi programajánló :-)

Régebben a tepertőt én bizony belegyúrtam a tésztába, s a tepertős tésztát kelesztettem, hajtogattam, pihentettem, hajtogattam, pihentettem.

Most, ahogy azt kell, szépen rákentem az első nyújtás alkalmával az ízesített tepertőt, s így hajtogattam, pihentettem, hajtogattam, pihentettem.

Szerintem sokkal finomabb lett így - érdemes kipróbálni, ha van ráérős idő :-)






Hajtogatott tepertős pogácsa

Elkészítési idő: 3 óra

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 kis pohár (175 g) kefír
  • 1 tojás
  • 1 kk. cukor
  • 2,5 friss élesztő


  • 25 dkg darált sertéstepertő
  • 2 tk. só
  • őrölt bors


  • tetejére 1 tojás


A kefírt meglangyosítjuk. Beletördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és egy kevés lisztet, és langyos helyen hagyjuk, hogy felhabosodjon.

A lisztet tálba szitáljuk, belekanalazzuk az élesztős kefírt, beleütjük a tojást, és rugalmas tésztát dagasztunk, melyet langyos helyen, letakarva duplájára kelesztünk.

Míg a tészta kel, a tepertőt ízesítjük sóval és borssal.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és megkenjük az ízesített tepertőkrémmel, és hajtogatunk: felső harmadot be középre, alsó harmadot fel középre. A tésztacsík bal harmadát be középre, végül a jobb harmadát is be középre – egy dundi tésztacsomagot kell kapnunk végeredményül.

Konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük, majd a nyújtást és hajtogatást még egyszer megismételjük.

Újabb 20 perc pihentetés után a tésztát nem túl vékonyra kinyújtjuk. Tetejét éles késsel bekockázzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy minél kevesebb „szabáshulladék” keletkezzen.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, és míg a sütő melegszik, hagyjuk újrakelni őket.

Tetejüket lekenjük felvert tojással, és az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.