2009. augusztus 19., szerda

Anyósom perece....

... amely nálam pogácsa formájában reinkarnálódott az MP5-re. A hiba egyértelműen az én készülékemben van! Anyósomnak van egy igen jó perec receptje, perec kiszúróval kell készíteni, nem fonással. Annak idején, 10 éve beruháztam egy szaggatóra, fémből készült, abba nekem mindig beleragadt a tészta. Anyósomé műanyag, gondoltam, hogy itt a bibi. El is süllyesztettem a fiókba, s anyósnál kiéltük a perecevési hajlamainkat.

Most MP-re szerettem volna perecet sütni, finom, omlós, ropogós, a perec még dizájnos is, jó lett volna ropogtatni a borok mellé. Kikölcsönöztem anyós műanyag! szaggatóját, meggyúrtam a tésztát, majd pihentetés után próbaszaggatást végeztem. A tészta, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva, ott volt gyönyörűen beleragadva a szaggatóba!? Többször próbálkoztam, nekem egyszerűen nem sikerült pereceket kiszúrni vele, így aztán a szabási hulladékot minimálisra csökkentve felkockáztam, s így sütöttem.

Azon frissiben Zuram egyszerűen nem tudta abbahagyni, az első tepsinyi adag kb. felét megette a szemem láttára, de pogácsa próbája az evés: 2 nap múlva is finom volt! S még véletlenül sem omlós, mint anyósom perece - ugyanabból a receptből dolgozva! Na ezt magyarázza meg valaki :-)


Fotó by Trinity, köszönöm szépen!

Tejfölös pogácsa

Hozzávalók 2 gáztepsinyi adaghoz:

  • 55 dkg liszt - 55 Ft
  • 28 dkg zsír/margarin - 200 Ft
  • 2 dl tejföl - 100 Ft
  • 1 dl tej - 20 Ft
  • 3 dkg élesztő - 20 Ft
  • 1 kk. cukor
  • 2 tk. só
  • 1 tojás sárgája és fehérje külön - 30 Ft
  • tetejére reszelt sajt/kömény/szezám/mák...

A tejet meglangyosítjuk, s a cukorral rásegítve felfuttatjuk benne az élesztőt.

A liszthez adjuk a puha zsiradékot, a tejfölt, a tojás sárgáját, a sót, végül a felfutott élesztőt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, s 50 percre félretesszük pihenni. Ha nagyon ragadna, további liszttel orvosolható a dolog! Nekem kellett még bele kb. 5 dkg.

Ha a tészta duplájára kelt, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét lekenjük a maradék tojásfehérjével, s megszórjuk a reszelt sajttal/magvakkal.

Éles késsel egyforma négyzetekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. További kelesztés nélkül előmelegített gőzös sütőben kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Bekerülési költség: kb. 500 Ft
Elkészítési idő: 15 perc + 50 perc kelesztés + 20-25 perc sütés

5 megjegyzés:

  1. Viki,
    ne köszönd,szívesen!Legalább ezt megörökítettem, úgyis annyi minden lemaradt....

    VálaszTörlés
  2. REngeteg olyan recept van ami még csak nem is hasonlít az eredetire, de finom. És ez a lényeg.

    VálaszTörlés
  3. Megint én...
    Kukkants be hozzám, légyszi!
    http://zamatesillat.blogspot.com/2009/08/wonderful-day.html

    VálaszTörlés
  4. Trin, de köszi! Pusz!

    Karulino, ez megérne egy esettanulmányt, komolyan :-) De a végeredmény jó volt, ez a lényeg!

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Ugyanazon okokból,amiért Trinhez is benéztél,vess az én blogomra is egy pillantást:-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.