2009. augusztus 7., péntek

Bolgár útinapló - viszlát Sozopol! Dovizsdenyja!

Viszlát Bulgária! Viszlát Szozopol! Dovizsdenyja! A nyaralás véget ért. A városka, az emberek, a környezet, s úgy az egész hangulat, környezet annyira elvarázsolt bennünket, hogy harmadszorra tértünk vissza ugyanoda, s eszünk ágában nem volt máshova menni nyaralni az idén sem!

Igen viharos volt ma is a tenger, a bolgár Puhl Sándor szaporán fújta egész nap a sípját, és határozott karmozdulatokkal terelt ki mindenkit a sekély vízbe, csak semmi renitenskedés! Megtapasztaltuk: a víznek hatalmas szívóereje van! Ha nem ért le a lábunk, tollpiheként szívott magával a víz, magatehetetlenül sodródtunk volna beljebb és beljebb! Tavaly nyáron volt már egy kalandunk a Balatonnal (átúsztuk!), de ilyet még nem tapasztaltunk!

Itt egy kép, hogy tessék elképzelni a habzó, tajtékzó, hullámzó tengert!



Utolsó vacsoránkat ettük idén nyáron Szozopolban. Viszont megint tanultunk valamit! A "small" és "big" jelző rövidital esetében egész mást jelent, mint otthon! A szokott 0,3 és 0,5 dl helyett itt a "small" jelenti a felest, a "big" pedig 1 dl-t. Sikeresen kikértünk 1-1 dl rövidet... Azért megbirkóztunk vele, megmutatva, mi az igazi ungarische virtus :-DD

Nemzeti italuk, a rakija - szőlőpálinka

A másik közkedvelt: masztika - a bolgár ouzo


Bolgár nemzeti étellel zártuk a nyaralást: újabb sistergő öntöttvas tálon érkezett csirkehús rengeteg grillezett zöldséggel: répa, cukkini, paprika, gomba, hagyma, s díszítésül további friss zöldségek! Egyébként nagyon fura: a bolgárok nem ismerik hagyományos értelemben a köretet! Kértünk hozzá sült krumplit korábbi tapasztalat alapján, s sokkal hamarabb kihozták, kvázi előételként. Ha nem kérünk krumplit, megkapjuk a húst amúgy magában! Ez nagyon fura nekünk.




S így ér véget egy bolgár nyaralás: a teraszunkról ezt láttuk tegnap este! Felhők közül előbukkanó telihold, alatta a ragyogóan kivilágított, lüktető város... Ez a dolce vita :-)




Holnap reggel indulunk haza.

7 megjegyzés:

  1. Jó utat kívánok nektek hazafelé!
    Élveztem a beszámolóidat!

    VálaszTörlés
  2. Hűha, én is végigkövettem a beszámolókat, szuper helyen nyaraltatok! Aaannyira irigyellek....! :-)

    Jó utat!

    VálaszTörlés
  3. Viki,
    akkor ide még vissza kell mennetek!!!!
    Én legalábbis így szoktam elbúcsúzni 1-1 kedves helytől.....
    Jó utat hazafelé!!!

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük a gyönyörü beszámolót! Élmény volt veletek! :)

    VálaszTörlés
  5. Annyira jó volt végigolvasni a beszámolódat! Nagyon élveztem. Nemcsak a gasztro részt. :-)
    Üdv itthon újra!

    VálaszTörlés
  6. Viki, integettél nekem, amikor "erre" jártál?:DD

    VálaszTörlés
  7. Sajnálom, hogy véget ért, de ha minden jó örökké, folyamatosan taratan, az ember már nem is értékelné. Így legalább lesz miét küzdeni egy évig, és hátha jövőre is visszatértek, és akkor P. Sanyi a neveteken fog szólítani, és a fenntartott helyetekre kísér a parton. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.