2009. augusztus 12., szerda

Bolognai palacsinta

Ez tipikusan a "gombhoz kabát" ebéd: reggelről kimaradt kb. másfél bögrényi tej. Ennyi már nem fogy el, mert inni kevés - ilyenkor szoktam palacsintát sütni.

Az első "komoly" főzésem a nyaralás után. Ráadásul félkómában :-)) Hétfő este-éjszaka a Szigeten tomboltunk a Tankcsapda 20. éves szülinapi monstre koncertjén, s onnan sikeresen hazaértünk kedden hajnalban fél 4-kor... A buli állati jó volt! Az elején sikerült a lehető legkeményebb magba belecsöppenni, s mikor rákezdtek a pogózásra, engem majdnem agyontapostak, Zuram mentett ki Kevin Costner-ként a tömegből :-) Végül egy kisgyermekes!!! család mellett horgonyoztunk le, mint balesetmentes övezet, és nagyon élveztük a bulit! Lukácsék előtt le a kalappal! Hangzás, effektek, látvány - zseniális volt! Félidőben már sikerült a hangszálaimat megerőltetni, most nagyon vicces a hangom: mintha 15 éves mutáló kamaszfiú lennék :-))) Hol elcsuklik, hol nem hallani. Azért néha, átkötő szövegeknél Lukács sem találta a hangját! Hogy hogy bírja, egyszerűen hihetetlen!

Vissza a palacsintára. Egyszerű paradicsomos-darált húsos tölteléke van, felgöngyölve, sajttal a tetején átsütve.

Ha már piszmogunk a töltelék elkészítésével, érdemes nagyobb adagban nekiugrani, s utána 25-50 dkg-s adagokban kiporciózni és a mélyhűtőbe száműzni. Zaklatott hétköznapok esetén elég csak előkapni egy csomagot, kiolvasztani, főzni hozzá egy adag tésztát, és máris friss ebéd vagy vacsora varázsolható az asztalra. Ezen kívül kiváló pizzafeltét, melegszendvics alap, leveles tésztába is gyömöszölhető, a variációk száma végtelen = le az üveges, húst nyomokban tartalmazó mártásokkal!



Bolognai palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához, kb. 12 darab:
  • 2 tojás - 50 Ft
  • 2 dl tej - 40 Ft
  • 3,5 dl szóda/ásványvíz - ?
  • 20 dkg liszt - 20 Ft
  • csipet só
  • 1 ek. olaj

Töltelékhez:
  • 50 dkg darált hús - 500 Ft
  • 2 fej vöröshagyma - 35 Ft
  • 3 gerezd fokhagyma - 10 Ft
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom - 70 Ft
  • 6-8 db friss paradicsom - 120 Ft
  • só, bors
  • friss/szárított oregánó
  • tetejére reszelt sajt, kb. 5 dkg - 100 Ft


A palacsinta hozzávalóiból sima tésztát kavarunk, fél órára félretesszük pihenni, majd hagyományos módon kisütjük.

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpároljuk. Rádobjuk a zúzott fokhagymát és a darált húst, majd addig kevergetjük, míg a lé, melyet a hús eresztett, teljesen elpárolog. Ekkor hozzákanalazzuk a sűrített paradicsomot, a megmosott és cikkekre vágott friss paradicsomot, és fedő alatt, takaréklángon főzzük min. fél órán át, de hűvösebb napokon akár 1-2 órát is rotyoghat! Sóval, borssal, oregánóval ízesítjük.

Ha a töltelék hűlt egy kicsit, megtöltjük a palacsintákat. Mindegyik közepére 1 ek-nyi húst teszünk, alulról-felülről ráhajtjuk, majd feltekerjük helyes kis dundi hengerré. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, mindegyik buci tetejére csippentünk a reszelt sajtból, majd forró sütőben a sajt pirulásáig sütjük.

Külön paradicsommártás adható mellé, én már nem akartam fokozni az élvezeteket :-)



Bekerülési költség: kb. 1000 Ft/12 db palacsinta
Elkészítési idő: 1,5 óra - pihentetéssel, sütéssel együtt!

10 megjegyzés:

  1. Ezt én is imádnám, a férjem biztos mártással kérné. Hétvégén ezen a vonulaton indulok el.:))

    VálaszTörlés
  2. A palacsintát minden formájában imádom!
    Irigyellek a TAnkcsapda miatt, és örülök, hogy jól éreztétek magatokat!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jónak tűnik, azt hiszem elkészítem ennek a gombás változatát, mert nagyon megmozgatta a fantáziámat. :)

    VálaszTörlés
  4. Mónika, hajrá! A mártáshoz már lusta voltam :-))

    Karulino, a hangom még mindig nincs sehol, erről Lukács Laci tehet, gondolhatod milyen buli volt :-DD Hogy álltok???

    Alíz, micsoda jó ötlet a gombás verzió!!!

    VálaszTörlés
  5. Ez tök jó: nálad a tej, nálam meg a bolognai szósz maradékából készült:)))
    Finom nagyon, én sajtmártással csináltam, de így reszelt sajttal is tök jó!!

    VálaszTörlés
  6. Ezen a maradék tejen jót mosolyogtam (bocs). Akkor nálunk minden nap lenne palacsinta :)

    VálaszTörlés
  7. Ugye Trin? Maradékból jönnek ám a legjobb kaják! Aham, sajtmártás!

    ManóAnyó, nem sok tejet iszunk, nálunk ezért kuriózum :-)

    VálaszTörlés
  8. Jól állunk! Már csak nyakkendőt kell venni! :)

    VálaszTörlés
  9. Én is imádom, és most kérnék is belőle, mert éppen éhes vagyok, viszont lusta vagyok, bármit is csinálni....:)

    VálaszTörlés
  10. Jaj Gabi, majd emlegetünk Benneteket :-))

    Szepy!Szia! Milyen a víz??? Slattyogj el egy lángosért, jó lesz az :-D

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.