2009. augusztus 22., szombat

Szőlős-boros csirkecomb krumplinudlival

Ez még abszolút az MP5 hatása az agyamban! Azon belül is Jenő isteni finom fehérborainak lenyomata! Hmmmm....

Tétován olvasgattam a recepteimet, mit készítsek, amikor a következő hívószavakat láttam meg: csirke, fehérbor, szőlő. Kezem megállt a lapozásban, és egy kisebb papírt vettem elő - bevásárlólistának :-)

Pont olyan lett, amire számítottam!

Szőlős-boros csirkecomb krumplinudlival

Hozzávalók:
  • 4 egész csirkecomb - 800 Ft
  • 2 dl fehérbor - 160 Ft
  • 2 dl tejföl - 90 Ft
  • 1 fej vöröshagyma - 30 Ft
  • 1 ek. ételkeményítő
  • 0,5 kg szőlő - 150 Ft
  • só, bors

A krumplinudlihoz:
  • 3-4 szem krumpli - 50 Ft
  • 1 tojás - 25 Ft
  • kb. 15-20 dkg liszt - 15-20 Ft

A csirkecombokat megmossuk, lebőrözzük, forgójánál kettévágjuk.

A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük a combokat, majd felöntjük fehérborral. Lefedve puhára pároljuk kb. 40-50 perc alatt. Ha nagyon elfőné a levét, vízzel pótoljuk. Sóval, borssal ízesítjük.

Amikor kész, a húsokat kiemeljük a párolóléből. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, s éppen egyet rottyantunk rajta a boros lében. A keményítőt kevés hideg vízzel majd a tejföllel simára keverjük, a szőlős mártáshoz adjuk. Visszatesszük az edénybe a húst is, kiforraljuk.

Elkészítjük a nudlikat. A krumplit puhára főzzük (héjában vagy kockára vágva, mindegy) leszűrjük, összetörjük, és egészen kihűtjük. Így biztos nem fog ragadni-nyúlni a tésztánk! Hozzáütjük a tojást, parányi olajat vagy egyéb zsiradékot teszünk hozzá, s annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy középkeménységű, se nem lágy, se nem kemény, s nem ragadós tésztát kapjunk. Sózzuk természetesen!

Lisztezett munkalapra tesszük, 3-4 darabra vágjuk. A darabokból hengert sodrunk, majd éles késsel kis nudlikká vágjuk fel. Lobogó, sós vízben kifőzzük - elegendő annyi idő, míg feljönnek a víz tetejére, esetleg számoljunk rá 1-2 percet a biztonság kedvéért.

Leszűrjük, s azon forrón a szőlős-boros csirkével tálaljuk. Természetesen idő (esetleg kedv) hiányában készen kapható gnocchival, vagy főtt tésztával/párolt rizzsel is tálalhatjuk!




Bekerülési költség: kb. 1400 Ft
Elkészítési idő: 1-1,5 óra

4 megjegyzés:

  1. Hű, de finom lehet. Ezt már sokszor említettük, csirke + gyümölcs = telitalálat. A bor is csak segít neki, gondolom... :-))

    VálaszTörlés
  2. Yasmine, ahogy mondod :-) A bor jó szolgálatot tett pluszban :-)))

    VálaszTörlés
  3. Jeno udvozol titeket es orvend, hogy megismert benneteket. Azt uzeni, hogy nagyon finomnak nez ki ez a szolos csirke, szivesen megkostolna. :)

    Most epp olasz borokat kostol (kapta valakitol ajandekba). Egesz delutan fozott, sutott. Teljesen kiturt mar a konyhabol. Most mar azt is kideritette, hogy fotozni sem tudok!

    VálaszTörlés
  4. Mi is örülünk, hogy végre személyesen is megismerkedhettünk!!!

    A csirke finom, nem csak annak néz ki :-))

    Khm, és hol lehet majd megnézni, mit alkotott? Nehogy vita legyen, kié a fakanál :-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.