2010. március 12., péntek

Sonkás-uborkás táska





Max rafinált, mégis pofonegyszerű hajtogatott élesztős tésztája azonnal megfogott, s tudtam, ezt bizony nekem is el kell készítenem, mert nagyon szeretjük az effajta péksüteményeket, kis harapnivalókat.

A tészta nem okozott csalódást, olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva: levegős, réteges, puha, sőt másnap is friss!

A tölteléke voltaképp egy sonkás túrókrém, amibe hirtelen ötlettől vezérelve belereszeltem 2 db csemegeuborkát. Na ettől aztán úgy "megbolondult, hogy egyik falat tűnt el a másik után!




Sonkás-uborkás táska

Hozzávalók:



A tésztához:

  • 1 ek. olaj
  • 12 dkg tejföl
  • 20 dkg!! víz
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk cukor
  • 2 kk só
  • 3 dkg élesztő

A kenéshez:

  • 20 dkg margarin

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 20 dkg füstölt sonka/tarja
  • 2 db csemegeuborka
  • 1-2 ek. tejföl
  • só, bors


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, s téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a puha margarinnal, majd spéci módon bevágjuk és hajtogatjuk - fázisfotók Maxnál, szégyenszemre elfeledtem kattintani...

A hajtogatás után 15 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk, újra bevagdossuk, hajtogatjuk, pihentetjük 15 percig.

Készen is vagyunk, a tészta felhasználható!

Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, hozzáadjuk a picire kockázott/ledarált sonkát, az almareszelőn hozzáreszeljük az uborkát, sózzuk-borsozzuk, majd 1-2 ek. tejföllel beállítjuk a kellő állagot. Ne legyen se túl folyós, se túl száraz.

A tésztát téglalappá nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzetbe 1-1 teáskanálnyi tölteléket halmozunk, majd félbehajtjuk, széleit összecsipkedjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük, tetejét megkenjük tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. -2025 perc alatt aranyszínre sütjük.

Langyosan és hidegen is kitűnő italkorcsolya, bulikaja!





11 megjegyzés:

  1. Ezt is felirtam! Az elobb jartam Maxnal es racsaptam a sos teasutemenyere. Most nem tudom melyiket probaljam ki hamarabb.

    VálaszTörlés
  2. Ugye milyen egyszerű? Imádni fogod, bár azt hiszem ez Esc-nél le fogja taszítani a sós tea sütimet:-DD

    VálaszTörlés
  3. Jujj, nyamm, ezt tetszik, az uborka is nagyon benne, mert nagyon szeretem:)))

    VálaszTörlés
  4. Lusti vagyok kimenni a konyhába inni, pedig akkorákat nyelek, már alig birok magammal. Az már egyszer biztos, hogy nálunk is hamarosan sorra kerül. Imádjuk az illlllen finomságokat.:))

    VálaszTörlés
  5. Végre ideértem és ezek a gyönyörűségek fogadnak!! Rögtön éhen halok. A jövőhéten tuti megpróbálkozom vele.:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon tetszik. Szerintem ki fogom próbálni...Annyira guszták....

    VálaszTörlés
  7. Edit, az a teasütemény tök jó! Már be is vásároltam hozzá :-) De ez se kutya!


    Max, szuper lett! Könnyű és iszonyat finom! Köszi!!


    Í.sz, az uborkától lett nagyon vagány! Fini!


    Viki :-DDD Tipikusan a nyelem a nyálam :-))) Tessék kipróbálni, nagyon ott van!


    Gizike, fél 12-kor elhiszem, hogy korog a poci :-) Csípni fogjátok, kíváncsi vagyok a töltelékedre!!!


    Andi, köszi :-) Pofonegyszerű, levegős, puha... Hmmmmmmm :-))

    VálaszTörlés
  8. Off:
    Nézz be hozzám légyszi, vár rád valami..:)

    VálaszTörlés
  9. Ez mennyei, egyszerű, pontos a recept. Most sütöm másodjára, de már dupla adagot. Köszönöm!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.