2010. március 4., csütörtök

Savanyúkáposzta (mindentbele) leves





Tartalmas leves, ami mellé ha vágunk egy karéj friss kenyeret, már nem is nagyon kívánkozik más.

Sűrű, kiadós, a végeredményt tekintve csak a hűtőnk/kamránk tartalma szab határt. Amolyan "mindentbele" leves!




Savanyúkáposzta (mindentbele) leves


Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg darált hús
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál petrezselyem
  • 20 dkg savanyúkáposzta
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 dl nyers rizs
  • 2 dl tejföl
  • só, bors,
  • parányi kömény a káposztának
  • lestyán


A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, pici olajon megpároljuk. Rádobjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk.

A répát, petrezselymet megtisztítjuk, felkarikázzuk, a húshoz adjuk. Felöntjük vízzel, fűszerezzük, s kb. egy órán át főzzük.

Az 1 óra letelte után hozzáadjuk a savanyúkáposztát (kóstoljuk meg, nehogy túl savanyú legyen!), a zöldborsót és a megmosott rizst, további 30 percig főzzük.

A végén 2 dl tejfölt elkeverünk kevés forró levessel, visszacsurgatjuk a fazékba, de már nem forraljuk, mert összeugrik! Szerintem a rizs miatt nem igényel semmi egyéb kötőanyagot (liszt, keményítő).

Forrón, szelet kenyérrel tálaljuk.



4 megjegyzés:

  1. Nézz majd be hozzám kérlek!

    VálaszTörlés
  2. Juj, ezt biztos ennem egesz nap :D

    VálaszTörlés
  3. Köszi Lori :-)


    Edit, abszolút a szájízed szerint való! Tuti, hogy nagyon csípnéd :-)

    VálaszTörlés
  4. Jöhet így ahogy van, kenyérkével!!! Éhes is lettem, pedig nemrégen bűnöztem. (ma megint szufléztam, és most jól sikerült,a folyós csokoládé kanalazásakor rád gondoltam).:))

    VálaszTörlés