2010. március 26., péntek

Sütőben sült csirkemáj pogácsa





Csak erős idegzetűeknek... Készítés közben ugyanis majdnem sarkon fordultam, és hagytam az egészet ott, ahol van!

Nagy naivan ledaráltam a késes betétűvel a nyers csirkemájat, és olyan lett, mint egy horrorfilm, brrrrrrrrrr... Aztán persze erőt vettem magamon, ha már kitaláltam, be is fejezem, s minden jó, ha a vége jó: finom lett! Jó sok hagymával, fokhagymával, sülés közben isteni illatokat árasztott magából.

Hidegen, melegen, akár egyben sütve is, feltétként vagy salátával önállóan tök jó dolog!





Sütőben sült csirkemáj pogácsa


Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1-2 szikkadt zsemle
  • zsemlemorzsa
  • só, bors
  • majoranna


A zsemléket összetépkedjük, beáztatjuk tejbe vagy vízbe, majd alaposan kinyomkodjuk.

A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.

A csirkemájat megmossuk, az oda nem illő részeket eltávolítjuk, papírtörlővel megszárogatjuk, és késes betétű robotgéppel/hagyományos húsdarálóval ledaráljuk. Hátborzongatóan néz ki, erre fel kell készülni idegileg!

Mindent összekeverünk egy tálban: csirkemáj pürét, kinyomkodott zsemlét, a hagymákat, fűszereket, és annyi zsemlemorzsát adunk még hozzá, hogy egy formázható masszát kapjunk. Tojást nem ütöttem bele, elég híg volt anélkül is, illetve tojás nélkül sem esett szét sütés közben.

Kis gombócokat formálunk belőle, fasírt alakra lapogatjuk, megforgatjuk zsemlemorzsában. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket, tetejükre kevés olajat öntünk, majd 180 fokon kb. 30-35 perc alatt ropogósra sütjük.




11 megjegyzés:

  1. Nem lehet rossz :) Egy újabb májas étel és mi szeretjük. Mentettem, köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Még soha nem daráltam nyers májat, de nem sikerült elvenned a kedvemet... Sőt! Nagyon szeretem a csirkemájat, úgyhogy én is mentettem az ötletet! :))

    VálaszTörlés
  3. Imádom a rántott csirkemájat, szerintem kipróbálom ezt is :) Nagyon tetszik a recept !!!!

    VálaszTörlés
  4. Bia, a végeredmény tényleg jó lett!


    Felhőlány, azért készülj fel... Nagyon bizarr a darált máj :-))


    Krisztina, én is! S így sütőben sütve nem is fröcsköl össze-vissza! Irtó nagyot tud lőni az aljas :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó ötlet, köszönöm!Én mint májimádó, szintén kipróbálom.

    VálaszTörlés
  6. Lonci, üdv a májimádók klubjában :-) Mi is nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  7. Tetszik, én is nagyon szeretem a májat, de tényleg az a darálás:) Elkapargatnám inkább deszkán, ahogy a májgombóc leveshez:))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó ötlet,ráadásul szerintem olyan sokadikai kaja:-))Finomnak látszik!:-))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta, és így ahogy van jöhetne is!! Én is viszem a receptet, köszi.:)

    VálaszTörlés
  10. Én is szoktam ilyet sütni, de nem áztatom be a szömlét, vagy kenyeret (szikkadt)csak bele morzsolom, mert elég lötyis a darált máj, tojást azért teszek bele, hogy összefogja. Így jól felszívja a máj a kenyeret és jól formázható lesz. Ha van időtök állhat is a keverék, hogy összeérjenek az ízek, akkor még finomabb. Üdv: Gabi

    VálaszTörlés
  11. ÍSz, tisztára Stephen King volt :-))))

    Andi, ahogy mondani tetszik!


    Gizike, vidd csak :-))


    Gabi, hogy ez mekkora ötlet!!! Agyban eltéve, köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.