2011. október 24., hétfő

Krémsajtos piskótatekercs




Sós. Hisz senki nem mondta, hogy a piskótatekercs csak édes lehet :-)

Alap egy natúr krémsajt, amit aztán tetszés szerint ízesíthetünk mind (zöld)fűszerekkel, mind beleaprított finomságokkal.

Büféasztalra, baráti összejövetelekre kitűnő: mutatós, és persze őrülten finom :-)





Krémsajtos piskótatekercs


Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 4 ek. víz
  • 4 ek. liszt
  • fél mk. só
  • őrölt bors


Töltelék:
  • 20 dkg krémsajt/45 dkg lecsöpögtetett, 20%-os tejföl
  • só, bors
  • tetszés szerint zöldfűszerek
  • opcionálisan fokhagyma, lilahagyma
  • egyebek nálam: lángolt kolbász, sonka, zöldpaprika


Elkészítjük a piskótekercset. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a sóval és a borssal, valamint a vízzel. Hozzákeverjük a lisztet. A fehérjéből nagyon kemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes keverékbe.

Egy nagyméretű, lapos tepsit (gáztepsi) kibélelünk sütőpapírral, rásimítjuk a piskótaalapot, és 180 fokosra melegített sütőben aranyszínűre sütjük - kb. 10 perc alatt.

Egy konyharuhát benedvesítünk, azon forrón ráborítjuk a piskótát, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és rögtön felcsavarjuk - konyharuhával együtt. Így hagyjuk langyosra hűlni.

Közben elkészítjük a tölteléket: a krémsajtot kikeverjük a fűszerekkel, a tölteléknek szánt dolgokat pici kockákra vágjuk.

A tekercset kitekerjük a konyharuhából, egyenletesen elsimítjuk rajta a krémet úgy, hogy a szélén maradjon egy kb. 2 cm-nyi üres rész - tekerés közben úgyis oda fogja tolni a krémet a tészta!

Megszórjuk a feldarabolt falatokkal, és feltekerjük.

Lefóliázzuk, és hűtőbe tesszük érni néhány órára, majd teljesen hagyományos módon felszeleteljük.

Zöldsalátával, friss zöldségekkel tálaljuk.


Ihlet: Nők Lapja Konyha

16 megjegyzés:

  1. Na jó, én a kolbászkát kérem!
    A piskóta nálam csak édes, így rögzült az agyban, de neked elhiszem, hogy finom.:)

    VálaszTörlés
  2. Nyammi ez remek vendégváró

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta , különleges sütemény de mégsem az! Finom lehet nagyon!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom ,én azért a kolbász mellé,kérnék egy pár tekercset:-)

    VálaszTörlés
  5. Felcsigáztál!!! A tölteléket meg variálhatjuk kedvünkre, van benne fantázia :) Mutatós hidegtálra, elegáns, és finomnak tűnik!

    VálaszTörlés
  6. Milyen remek ötlet:) Miért is ne lehetne sós, pláne kolbászos? Nagyon tetszik, tényleg jól mutatna hidgtálon is.

    VálaszTörlés
  7. Ez is szuper! Volt nekünk is valami sós piskótatekercsünk, de ezt fogom ezentúl favorizálni!

    VálaszTörlés
  8. Ez már megint csudajó ötlet! :)

    VálaszTörlés
  9. Nekem jöhet sósan is :)

    VálaszTörlés
  10. "Véletlenül" kerültem ide....nem bántam meg! Izgalmas recepteket találtam! :)

    VálaszTörlés
  11. Poppy, szia :-) Jó volt, tényleg jó volt!

    Bianka, na majd ha vendégeid jönnek ;-)

    Éva, azaz! Süti, és mégsem!

    Ditta, okés :-)

    Vicuska, így igaz! Csak a fantázia szab határt!

    Trollanyu, tégy vele egy próbát :-)

    Seafalcon, köszönöm :-)

    Petra, köszi :-)

    Csibe, ez a beszéd! :-)

    Bori, üdv! Örülök, hogy benéztél, és örülök, hogy tetszik, amit találtál :-)

    VálaszTörlés
  12. most dühöngönöm kéne, mert ez elkerülte a figyelmem.
    de örülök, mert Édesanyám évek óta sós piskótatekercsről áradozik, hogy az egykori szomszédasszony....
    na, de ezek után majd most én....megmutatom.
    köszi a recipét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi! Na majd most! Csodálkozni fog Édesanyád, hogy nem csak az egykori szomszédasszony, hanem a jánya is!

      :-))

      Törlés
  13. oké, első körben az édes bejött. de még mennyire. és hogy ez a mumus már nem is mumus, hanem mekkora nagy barát :) :D :D :D
    lásd itt:
    http://elkeszitettem-megmutatom.blogspot.com/2012/02/gesztenyes-piskotatekercs.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.