2012. január 13., péntek

Bécsi kocka




Iszonyatosan finom aprósütemény!

Két vékony omlós linzerlap között főzött diókrém, végül csokiba mártva, mintegy aláhúzva a már önmagában is harmonikus ízeket.

Mivel semmi romlandó nincs benne, fémdobozban sokáig tárolható, igen jól rá lehet járni :-)





Bécsi kocka

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

A linzerhez:

  • 20 dkg liszt
  • 14 dkg puha vaj/margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só


A diókrémhez:

  • 12 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 20 dkg dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • késhegynyi fahéj
  • 1 ek. darált keksz/zsemlemorzsa

A bemártáshoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • dió/mandula


A linzer hozzávalóit a tojás kivételével egy tálban összemorzsoljuk, majd a tojás hozzáadásával tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk, mindkettőből 5 mm vastag téglalapot nyújtunk.

180 fokos sütőben mindkét lapot világosbarnára sütjük, hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a tölteléket.

A diót száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítjuk. Tányérra csúsztatjuk, hagyjuk kihűlni, majd ledaráljuk.

A vizet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, a citrom héját, a fahéjat és a morzsát, néhány percig kevergetve, gyenge tűzön besűrítjük.

Langyosra hűtjük.

A két linzerlapot összetöltjük a diókrémmel, hűtőben dermesztjük. Utána óvatosan kis, kb. 5x5 cm-es kockákra vágjuk.

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a diós kockák sarkát megmártjuk benne. Sütőpapíron hagyjuk visszadermedni a csokoládét, de száradás előtt dióval/mandulával dekorálhatjuk.

Zárható dobozban néhány hétig eláll.


Tipp&trükk: zsírral is készíthető, ilyenkor több lisztet igényel az előírt 20 dkg-nál, és a tészta törékenyebbé, ugyanakkor páratlanul omlóssá is válik.




Papp Emese kitűnő receptje

9 megjegyzés:

  1. Hű, de guszta! Nagyon mutatós és finom is lehet! Anyukám az unokák miatt mindig a "sokáig" elálló süteményekre vadászik, viszem neki is a receptet! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Hálásak az ilyen sütemények, mert sokáig lehet az ízét élvezni a fémdobozban különösen frissen marad!

    VálaszTörlés
  3. Ezt az "elállást" ugye nem gondoltad komolyan?;) kizárt dolog, hogy megérje akár az egy hetet is egy ilyen pici adag:))

    VálaszTörlés
  4. ez merénylet, gondolom tisztában vagy vele.

    VálaszTörlés
  5. Csodás, nagyon dekoratív süti:) Még sosem hallottam erről a sütiről:)Na igen, az elálláson én is mosolyogtam, ha eldugom, talán megér pár napot:)

    VálaszTörlés
  6. A rájárást vállalom! :DDD
    Gyönyörűen tálaltad, csábító. :)

    VálaszTörlés
  7. Megvan a holnapi desszertem :)

    VálaszTörlés
  8. Hallo, das finde ich lustig, dass ich hier "Wiener Würfel" finde, in Ungarn habe ich einen ähnlichen Kuchen als Schichtkuchen (réteg sütemeny ??) kennengelernt!!
    Liebe Grüsse aus Wien

    VálaszTörlés
  9. Szia Viki! Engedd meg, hogy felhívjam a figyelmedet erre a pályázatra. A hungarikumokról szóló fotókkal (étel, ital, bármi) lehet nevezni, klassz díjakért.
    http://reformkorikonyha.blogspot.com/2012/01/te-hogyan-latod-hungarikumokat-palyazat.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.