2012. február 28., kedd

Birsalmás zellerkrémleves




Kata spájzában olvastam a zellerkrémlevesről - mintha csak én írtam volna azokat a sorokat :-)

Nem szeretem a zellert. Húslevesbe belefőzöm (leszűrésnél az első, ami azonnal repül), pirinyó adagokat használok belőle ízesítésként, de hogy ez legyen a jelleget adó alapanyag, na nem!

Aztán ahogy elolvastam Kata írását, felötlött bennem: miért ne? Az alma biztos korrekten tompítja a harsogó zellerízt! A receptet ráadásul megvitattam a kolléganőmmel, aki kimondta a bűvös szót: birsalma!

Így debütált nálunk is a zellerkrémleves: almával, birsalmával, gyömbérrel - és szemlesütve kell bevallanom, hogy eszméletlen finom lett!

Fotó nem készült, egy bézs színű krémlevest tessék elképzelni :-)


Birsalmás zellerkrémleves


Hozzávalók:

  • 1 közepes gumó zeller
  • 1 birsalma
  • 1 közepes édes alma
  • 1-2 tk. cukor
  • nagy csipet só
  • 1-2 cm-nyi friss gyömbér/őrölt gyömbér
  • 2 dl tejszín


A zellert, almát, birsalmát meghámozzuk, felkockázzuk. Kicsit több vizet öntünk rá, mint amennyi ellepi, sóval-cukorral ízesítjük, és teljesen puhára főzzük.

Botmixerrel péppé zúzzuk.

Hozzákeverjük apránként, folyamatosan kevergetve a tejszínt (további sűrítőanyagot, pl. liszt, keményítő nem igényel), és tetszés szerinti mennyiségű gyömbérrel fűszerezzük.

Egyet forralunk rajta, és készen is van!

Pirított kenyér- vagy kalácskockákkal, esetleg mandulaszirommal tálaljuk.



8 megjegyzés:

  1. Hahó, és hol van a kép?? Na jó, tudom, hogy egy krémleves a fotón nem olyan látványos, de akkor is... :))) Lényeg, hogy fincsinek tűnik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megettük, mielőtt kattintottam volna :-) De semmi különös kinézete nem volt. Na majd legközelebb :-)

      Törlés
  2. Jó recept, köszi a tippet!:)elképzeltem, kép nélkül is megenném:)

    VálaszTörlés
  3. Szerencsére én nagyon szeretem a zellert, igaz rajtam kívül senki más:) Finom lehet nagyon együtt a birsalmával, ilyenkor télen különben is sok levest, krémlevest eszünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi nem szeretjük a zellert, de így simán elfogyott! Mi is nagy krémleves rajongók vagyunk :-)

      Törlés
  4. Kár, hogy a birsalmáim elrohadtak, így most nem tudom kipróbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, sima almával is szuper lesz! Esetleg birsalmabefőttel? :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.