2012. február 12., vasárnap

Húsgombócok pikáns zöldséges-narancsos mártásban, mákos metélttel


Talán sosem volt még ilyen hosszú címem :-)

Ez a kaja viszont megérdemli, elképesztően finom lett! Első gondolatra olyasmi, mint egy vadas, vagy mint egy Esterházy módra készített hús, de a mártásban narancshéj van, ami egész más dimenzióba emeli. 

A mákos metélt csak elsőre meghökkentő, a pirított és egészben hagyott mákszemek izgalmasan, kellemesen ropognak a fog alatt.

Igazi hétvégi, sőt akár ünnepi lakoma!




Húsgombócok pikáns zöldséges-narancsos mártásban, 
mákos metélttel


Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús (sertés-marha vegyesen)
  • 1 nagy és 1 kicsi fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 pici gumó zeller
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl víz/húsleves/alaplé
  • 1-2 ek. mustár
  • 2 dl tejföl
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • tetszés szerint zöldfűszerek, nálam most lestyán
  • 2-3 ek. liszt

A körethez:

  • 50 dkg metélt tészta
  • 5 dkg darálatlan mák


A darált húst összegyúrjuk a tojással, a kisebb fej, finomra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, sóval, borssal, köménnyel, zöldfűszerrel ízesítjük.

Gombócokat formálunk a masszából, lisztben meghempergetjük, majd kevés olajon kérget sütünk rá körös-körül.

A mártáshoz lereszeljük a nagyobbik fej vöröshagymát, a sárgarépát és a zellergumót, kevés olajon lepirítjuk. Felöntjük a fehérborral és az alaplével, belereszeljük az alaposan megmosott narancs héját, majd belehelyezzük az elősütött húsgombócokat. Sóval, borssal ízesítjük. Fedő alatt puhára pároljuk kb. 30 perc alatt, ez idő alatt a húsgombócok átveszik a mártás minden zamatát.

A tejfölt elkeverjük a mustárral, és a zöldséges mártás egy részével, majd az egészet a húsgombócokra öntjük, kiforraljuk. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljunk az ízén.

A mákot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd összeforgatjuk a kifőtt metélttésztával.

A mártásos húsgombócokat a mákos metélttel tálaljuk.




Ihlet: Kiskegyed Konyhája 2010. február



6 megjegyzés:

  1. Ez mesés! Kicsit furcsálltam a kombinációt elsőre, de miután megtudtam a részleteket, már nem. Ez istenien finom lehet, no, majd egyszer kipróbálom. :)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon izgalmasan hangzik!! Szeretem az ilyen különleges ételeket!

    VálaszTörlés
  3. Hűha! Ez igen jól hangzik! És milyen merész párosítás!

    VálaszTörlés
  4. Meglepő párosítás, de én nagyon szeretem az ilyen izgalmas ízeket. Nagyon tetszik, nekem való:)

    VálaszTörlés
  5. Nem csak a címed hosszú, hanem az étel neve is furcsának tűnik elsőre... de egész jól néz ki. Érdekes, de szerintem fincsi. A mákot imádom, a narancsot imádom, fokhagymát, hagymát imádom, husit imádom, sőt, fűszerkedvelő vagyok... úgyhogy igazán megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  6. Elsőre olvasva a címet fura egy kicsit, de jobban megnézve nagyon finom lehet! Guszta!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.